For 19 år gamle Idris Ahmed Omar startet gaming-interessen da han som ung gutt oppdaget en liten «gamingcafé» i hjemlandet Somalia. Det var for dyrt å spille selv, men han og vennene var så fascinerte at de stod utenfor og glante gjennom vinduet. I dag, flere år senere og drøyt 7000 kilometer lenger nord, er han en aktiv del av et stort gaming-miljø i Rogaland. 

Idris flyttet fra Somalia til Nord-Norge i en alder av fire år. I det kalde nord kjente han ingen. 

– Jeg ble etter hvert kjent med Eirik fra klassen som tilfeldigvis hadde en Playstation 2. Det var starten på et svært tett vennskap som jeg fortsatt har den dag i dag, forteller Idris. 

En sosial arena
For Idris ble gamingen mye mer enn bare gøy og moro. I likhet med fotballen ble spillingen en sosial arena for felles interesser og vennskap. 

– Interessen for gaming førte til at jeg møtte mange mennesker jeg sannsynligvis aldri hadde blitt kjent med ellers. Hver helg arrangerte vi datatreff for alle som ville være med. Ofte måtte vi bære konsollene flere kilometer, mimrer Idris og forteller videre:

– I 2015 flyttet vi fra Nord-Norge til Sandnes. Gjennom gamingen fikk jeg masse nye venner i hele Rogaland. Det er kult å oppleve hvordan spill kan binde sammen folk som i utgangspunktet er veldig forskjellige. 

– Gjennom gamingen fikk jeg masse nye venner i hele Rogaland.

Den gode samtalen
Gamingen ble et sted der han kunne gå inn i sin egen «chille-sone», men det ble også en kilde til noe dypere. 

– Ikke bare ble gaming en sosial arena, men plutselig begynte vi å snakke om følelser. Ja du hørte riktig, følelser, ler Idris og utdyper:  

– Når vi lever oss inn i en annen verden, blir det litt lettere å snakke om dypere temaer. Hvis det blir litt mye kan vi enkelt styre samtalen tilbake til spillet. Vi prater om ting vi aldri snakker om når vennegjengen møtes fysisk. 

Hvert millisekund teller
På spørsmål om hva som er viktigst når han gamer, nøler ikke Idris et sekund: 

– Internetthastighet og ping (responstid), uten tvil. Med dårlig og ustabilt nett får du ikke spilt på ditt beste, og du vil alltid henge bak de andre. Det er spesielt viktig i spill som FIFA, der det er snakk om millisekunder. 

– For meg har Altibox fra Lyse utvilsomt vært den beste internettleverandøren jeg har hatt. Ulike venner har ulike leverandører, men de med fiber fra Altibox har alltid overlegen stabilitet og hastighet. Ikke bare er det enkelt å bruke, men det er også kjekt at de prioriterer gamere ved å for eksempel unngå nedetid ved slipp av spillnyheter, sier Idris og smiler. 

Forbedret logisk tenkning, språk og samarbeid
– En nylig undersøkelse fra Medietilsynet viser at nær ni av ti norske ni- til attenåringer spiller dataspill. Vi ser også at andelen jenter som spiller, har steget de to siste årene, forteller Siv Selvik, sosialkurator ved Uteseksjonen i Stavanger kommune. 

Hun forteller at barn og unge som gamer, kan få et forbedret språk, samt utvikler gode logiske og kognitive ferdigheter. 

– Det viktigste av alt er nok mestringsfølelsen man får av å lykkes i gaming. Det smitter lett over til andre arenaer som idrett og skole, forklarer Selvik. 

Hun legger ikke skjul på at hun selv liker å game, og at nedstengingen ikke la en demper på spillingen. 

– Flere i min husstand gamer, i varierende grad. Jeg var spesielt gira på «Assassins Creed Valhalla» som kom nå før jul, så det har fått kjørt seg noen timer allerede, ler Selvik. 

Råd til foreldre med barn som gamer

  • Snakk med barna dine om gaming. Da får du gjerne en bedre forståelse om hva spillet handler om. 
  • Sett av tid til å spille med barna. Du trenger ikke bli en gamer, men vis gjerne interesse.  
  • Det er viktig at barn og unge har andre aktiviteter ved siden av gamingen. Gaming er en viktig og sunn sosial arena, så lenge det ikke går utover andre aktiviteter. 
  • Nettstedet barnevakten.no har mange flotte artikler om aldersgrenser og spill. Bruk dette for hva det er verdt. 
  • Sett deg inn i spillene, slik at du vet hvor lenge en runde varer. Ikke si «nå er det middag», men gi dem heller en tid de må forholde seg til. 

Råd til foreldre
Sosialkuratorens beste råd til foreldre med ungdommer som gamer, er at de må sette seg ned og prate med dem. Spør hva spillet dreier seg om, og hvorfor det engasjerer. Hun legger heller ikke skjul på at gaming dessverre ikke har samme status for eksempel som fotball, men oppfordrer likevel de voksne til å heie barna frem. 

– Involver deg som du gjør på fotballkampen. Stå på «sidelinjen» og hei gamerne opp og frem. De unge trenger å føle mestring, og der er gaming et fantastisk og unikt verktøy, forteller Selvik. 

I likhet med Idris er Selvik klar i sin tale:

– Med Altibox får du ikke bare enestående kundeservice, men også super hastighet og sikkerhet. Lagging er ikke kult, ler Selvik.

«Made in Mariero»
Hastigheten og stabiliteten stammer tilbake til 2001, da Lyse bestemte seg for å gamble på fiber - stikk i strid med den vanlige oppfatningen om at kobber var fremtiden. 

Idéen ble møtt med stor skepsis, men så skjedde det noe. Flere og flere i stavangerregionen sa seg interesserte, og til slutt endte nær 60 prosent med å kjøpe fiberproduktet. 

– Lysekonsernet holder til på Mariero, og det var her både programvare og firmware ble utviklet. Trengte de noe, så laget de det. Så du kan si at alt er «Made in Mariero», forteller Morten «DarthOstepopp» Frankrig, først og fremst gamer, men også opplæringssjef i Lyse-selskapet Altibox.  

Planen i 2002 var å nå 28 000 kunder innen 2017. De tok grundig feil. I dag har Altibox over 675 000 kunder på landsbasis. Et realt fibereventyr, med andre ord! Suksessen er også svært gledelig for innbyggerne i de fjorten kommunene i Sør-Rogaland som eier Lyse, ettersom overskudd fra driften betales ut til eierkommunene i form av utbytte.

47-årige Frankrig forteller at han oppdaget Nintendo i ung alder og har vært lidenskapelig opptatt av spill siden, som mange av kollegene.

– Mitt første møte med online-gaming var da jeg prøvde «Star Wars Galaxies» i 2005. Plutselig stod karakteren min midt i en verden jeg har drømt om siden jeg var ung. Det ble rett og slett overveldende for meg, forklarer Frankrig og legger til at han fortsatt holder kontakten med mange av dem han møtte i spillet.

Lyse og Altibox
I 2002 ble Lyse Tele etablert med mål om å nå 28 000 kunder innen 2017, men i 2017 viste tallene at nesten 500 000 hadde koblet seg på det lynraske fibernettet. I 2009 byttet Lyse Tele navn til Altibox – et produkthus og datterselskap av Lyse. I dag har Altibox over 675 000 oppkoblede kunder og hastighet og stabilitet i verdensklasse. 

Altibox for gamers
Frankrig forteller videre at Altibox hele tiden jobber med å fremme gaming som en sosial arena. Å gi spillerne lav ping, lite til ingen nedetid og lynraskt fart, er noe av det som gjør Altibox til et populært valg for gamere. 

– Vi har et ansvar om å hele tiden forbedre spillopplevelsen til gamere. Eksempelvis betyr det at vi jobber tett med Twitch og Microsoft, for å sørge for sømløs streaming. Vi vedlikeholder fibernettet jevnlig i tillegg til at vi har en aktiv rolle i å lage nye oversjøiske fiberforbindelser til utlandet som fører til bedre overføringskapasitet og lavere ping. Og så er det viktig for oss å unngå nedetid når det lanseres nye storspill, understreker Frankrig. 

Nylig utsatte Altibox vedlikehold da «World of Warcraft»-utvidelsen «Shadowlands» ble lansert.

– Vi vet at mange satt oppe til langt på natt for å spille det – inkludert meg, smiler Frankrig og legger til: 

– Vi har også en egen Discord-kanal, der du kan delta i et yrende nettsamfunn med flere tusen medlemmer. Her diskuteres det alt fra skjermkort til spørsmål direkte knyttet til våre tjenester. 

Frankrig kommer også med en siste oppfordring: 

– Dere må spille på kabel, ikke på Wi-Fi! Kabel gir betydelig bedre ping! Og til dere foreldre: Det er nesten umulig å få en god spillopplevelse på under én time. Sett gjerne klare rammer for spilletid, men husk at én time ikke er nok!