Denne uken avsluttet fartøyet MV Fugro Galaxy sine havbunnsundersøkelser utenfor Green Mountains datalagringsanlegg på Rennesøy i Stavanger kommune. Formålet med undersøkelsene var å hente inn informasjon om havbunnen for å bestemme den endelige plasseringen av fiberkabelen som skal installeres mellom Newcastle og Stavanger neste sommer.

Fiberkabelprosjektet gjennomføres av selskapene Lyse, Haugaland Kraft, BKK, Green Mountain, Hatteland og Ryfylke IKS og selve fiberkabelen skal driftes av Altibox Carrier så snart den er på plass.

Høyhastighetskabelen vil gi en markant forsterkning av datakommunikasjonen inn og ut av Norge samtidig som den forbedrer leveringssikkerheten.

- Vi opplever stor interesse for fiberkabelen og er i forhandlinger med store aktører både innen datasenter-, carrier- og sluttkundesegmentet. Denne kabelen gjør det mulig for vår region å etablere seg som en stor datasenterregion samtidig som den styrker det nasjonale kjernenettet vårt og gir en ny føringsvei til kontinentet, sier salgssjef Svein Arild Ims i Altibox Carrier.

Arbeidet med kabelen er innenfor fremdriftsplanen til tross for utfordringer knyttet til koronaviruspandemien. Kabelinstallasjonen vil foregå neste sommer og fiberkabelen vil være operativ mot slutten av 2021.