- Det er lett å forutse at det blir mye smelting og vi har gode verktøy som gjør at vi kan forutse at det blir bra med tilsig framover. Men i helga var smelteforholdene i tillegg til varmen ekstra gunstige: kraftig vind og skydekke gir supergod energiutveksling av varmen. Dette sliter tilsigsmodellene med å tyde, sier Torbjørn Ims Østby som er hydrolog i Lyse Produksjon.

- Hvis du tenker på en ganske våt regnværsdag så kommer det kanskje 30 mm nedbør. Nylig hadde vi snøsmelting tilsvarende ca. 30 mm per dag og vi ventet en økning på grunn av det varme været. Men snøsmeltingen tok helt av, og vi hadde ca. 80 mm smelting i Nilsebufeltet! Hadde vi fått 80 mm som regn på en dag, hadde det vært skikkelig vått!

Spørsmålet er hvor mye vann vi kan ta imot. Og da Nilsebuvann fikk nesten en meters overløp flommet det bokstavelig talt over. Med 125 kubikkmeter i sekundet fra Nilsebuvann ned mot Breiavamagasinet, steg vannet uvanlig kjapt. Overføringstunnellen vi har mellom Breiava og Lyngsvatn blir i slike tilfeller en flaskehals, og da tar resten av vannet i stedet veien over Breiavadammen og ned mot Viglesdalen og Årdal. I perioder smelter det dobbelt så mye snø fra en dag til en annen når det er sol og varmt vær, i dam Breiava steg vannet med hele 15 meter i løpet av to dager.

Varsel om å være varsom
- I regulerte vassdrag vil det alltid kunne forekomme hurtig endring i vannføring og vannstand, og situasjonen i år med mye snø og mye vann i magasinene gjør dette ekstra aktuelt. Spesielt kan vannet komme brått i områder som normalt har lite vann på grunn av vassdragsreguleringer, forklarer Magnus Landstad som leder avdeling for energidisponering i Lyse Produksjon. 

Fortsatt er det mye snø i fjellet. Med allerede fulle magasin kan det føre til overløp og mye vann flere plasser. Sikker ferdsel er anbefalt der det er unormalt mye vann i bekker, varierende vannføring, usikre snøbroer og is på magasin i høyere felt. 

Det går nå overløp fra både Store Flørlivatn, Nilsebuvatn og Strandvatn. Siste værmelding og snøforhold tilsier at denne tilstanden vil vedvare de neste ukene. 

- Vi gjør særlig oppmerksom på at det går betydelig overløp ut fra Store Flørlivatn og ned Kobbaskjærjuvet mot Lysefjorden. Det betyr at den merkede tustien mellom Flørli og Lysebon / Langavatn ikke kan benyttes så lenge det går overløp. 
 Alle regulerte vassdrag rundt Lysefjorden (Flørli, Tjodan, Lysebotn) kan få overløp eller tapping fra magasin gjennom sommeren. 

Les sak om ufremkommelige turstier: https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/1nmGnB/turistforeningen-frarader-populr-tur-ved-lysefjorden