– Siden jeg kommer fra Stavanger, så kjente jeg godt til navnet Lyse, men hadde aldri tenkt på å jobbe der før de utlyste en stilling som graduate i fjor. Den så utrolig spennende ut og passet godt til min bakgrunn. Derfor ble jeg veldig glad da jeg fikk plassen, forteller Malin.

Mens Malin gikk på Norges Handelshøyskole var hun spesielt interessert i bærekraft og fornybar energi. Derfor valgte hun «Energy, Natural Resources and The Environment». Dette er en linje for studenter som er interessert i bærekraft og fornybar energi, eller i den kraftkrevende industrien. Bakgrunnen hennes passet dermed godt, siden Lyse har drevet med vannkraft i mer enn 100 år, men også bygger ut samfunnskritisk infrastruktur som gjør digitalisering og elektrifisering mulig. I tillegg står de også bak bredbånds- og underholdningsselskapet Altibox, og Smartly som leverer energiløsninger.

Satser på nyutdannede

På mange måter kan en stilling som graduate minne om en traineestilling som man vanligvis kan få med en bachelorgrad, men hos Lyse har de satt minimumsnivået som graduate at kandidatene må ha en mastergrad:

Stig Finnerud, rekrutteringsansvarlig HR– Dette er det høyeste opplæringsprogrammet vi har. Det går på konsernnivå, og kandidatene får derfor innsikt i veldig mange deler av selskapet, mens traineene våre får en selskapsspesifikk praksis. I Lyse er det å gi muligheter til nyutdannede blitt et eget satsningsområde. Derfor har vi lærlingprogrammer, internships, sommerjobber og flere studenter som både skriver bacheloroppgavene og masteroppgavene hos oss, forklarer Stig Finnerud, som er leder for rekruttering og kompetanse i Lyse.

Blir kjent med hele organisasjonen

Noe av det Malin synes er aller mest spennende er at hun i løpet av de to årene hun skal være graduate hos Lyse kommer til å bli godt kjent med hele selskapet fra innsiden.

– Lyse er ikke bare en kraftprodusent som bygger infrastruktur og selger energi og fiber, men et innovativt selskap som alltid ser etter nye, smartere måter å jobbe på. Industrikonsernet er i kontinuerlig utvikling. Det første prosjektet jeg hadde var å jobbe med bærekraftrapportering. Da måtte jeg selv ta kontakt med ulike nøkkelpersoner i organisasjonen. Det var veldig spennende og ga god innsikt i hva Lyse driver med. Jeg visste for eksempel ikke at de drev med biogass. Og til tross for at jeg var helt nyutdannet ble jeg tatt på alvor og lyttet til hos alle jeg var i kontakt med. Jeg opplevde også at jeg fikk mye selvstendig ansvar, forteller hun.

Nå har Malin begynt på neste prosjekt. Denne gangen i strategiavdelingen hvor de jobber for at Lyse skal fortsette med bærekraftig vekst i årene framover.

Sikret fast jobb

– I løpet av graduateperioden min skal jeg innom tre prosjekter. Hva det tredje blir vet jeg enda ikke, men i Lyse er de veldig åpne for å høre hva jeg ønsker, og det er utrolig mange spennende områder i Lyse jeg gjerne vil lære mer om, sier hun.

Når Malin er ferdig som graduate er hun sikret fast jobb, akkurat hvilken stilling det blir vet hun heller ikke enda:

– Men erfaringene mine hittil gjør at jeg er helt sikker på at det blir bra. Derfor vil jeg anbefale alle å søke seg til lignende. Da føler du at du blir satset på, får spennende arbeidsoppgaver, god opplæring, og ikke minst en fast jobb når perioden er over, avslutter hun.

Les mer om Lyse sine tilbud til studenter og nyutdannede