Tusenvis av tassende små er godt i gang med den nye hverdagen som skolebarn. Lyses lille, men viktige bidrag til en tryggere skolevei er at vi deler ut refleksvester til førsteklassingene i konsernets 14 eierkommuner.         

– Omkring 5000 refleksvester årlig i over 20 år, det blir mange barn som opp gjennom årene har fått og brukt refleksvest fra Lyse. Vi er glade for å bidra, og ikke minst å se at vestene blir flittig brukt blant de små. Reflekskampanjen ser vi på som en del av vårt samfunnsansvar som gjør at flere blir tryggere i mørket, sier sponsoransvarlig i Lyse, Cathrine Suttie. 

Men, selv om høsten og vinteren kan være ganske så mørk her i nord, har vi fortsatt en vei å gå når det kommer til refleksbruk. Undersøkelser viser at kun fire av ti nordmenn bruker refleks, til tross for at det å ta på minst én refleks når du er ute i mørket er en av de beste livsforsikringene du kan ha. Bruker du refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent.  

– I arbeidet med årets reflekskampanje ønsker vi ikke bare å snakke om skoleveien for de yngste, men samtidig minne om viktigheten av at også voksne tar ansvar for seg selv. Trygg Trafikk viser til at under halvparten av voksne bruker refleks, og dårligst er menn 30 år pluss. Derfor har vi fått med oss ni av våre samarbeidsklubber på laget som sammen med Lyse oppfordrer til økt bruk av refleks. Dette håper vi gir økt bevissthet rundt viktigheten av å bli sett, forteller Suttie. 

Luft refleksen! 

Tilbake til barna. Heldigvis sørger omtrent alle foreldre for at barna bruker refleks eller refleksvest. Og mange små får tidlig gode vaner og husker det selv. Det er vi i Lyse glad for å kunne bidra til.

Nå håper vi at kampanjen med sportsprofiler fra hele regionen får enda flere til å bruke det ekstra minuttet på å ta frem refleksen når de skal ut i mørket. For de fleste av oss har nok mer enn en type refleks liggende i skuffen – og der gjør den jo pent lite nytte for seg. La oss gå inn i høsten og ta med inspirasjonen fra de flinkeste i klassen: Bruk vett, bruk refleks. Du er vel ikke dårligere enn en førsteklassing? 

De ni filmene er laget sammen med følgende klubber: Viking FK, Sola Håndball, Oilers, Randaberg Volleyball, Nærbø IL, Klepp fotball, Sandnes Ulf, Staal Jørpeland og Bryne FK.  

Sportsprofiler i refleks fra Lyse.Nyttige fakta om refleks: 

1. Enorm forskjell med og uten 

Uten refleks er du først synlig på 25 - 30 meters hold, mens du med refleks er synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren ti sekunder istedenfor to sekunder til å reagere.  

2. Bruk CE-merket refleks og skift refleksvest 

Det er mange type refleks på markedet, men noen er mye bedre enn andre. Derfor skal du se etter reflekser som har CE-merke. Har refleksen det, er du sikker på at kvaliteten er god, og at du synes godt i mørket.  

Vestene Lyse deler ut til førsteklassingene i Sør-Rogaland har dette stempelet og er kvalitetsvester. 

Husk også at refleksvester har begrenset levetid. Lyse-vesten er av høy kvalitet og tåler rundt 20 vask før den bør skiftes ut.  Det samme gjelder om du har refleksvester som brukes mye og som er to til tre år gamle. 

3. Refleksgarn skinner bare litt  

Refleksgarn er kjempepopulært, og det lages mange flotte luer og skjerf som har refleks i seg. Samtidig er det greit å vite at disse har begrenset effekt – det anbefales vanlig refleks i tillegg. 

4. Gatebelysning skaper falsk trygghet  

Mange tror det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er feil. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en svært billig forsikring å bruke minst én refleks når man er ute og går i mørket.  

5. Flest ulykker i byene  

De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks. 

Kilde: Trygg Trafikk