Regjeringen presenterte statsbudsjettet hos Lyse
Fjerner høyprisbidraget fra 1. oktober inneværende år. Lyse svarer med effektoppgradering av Røldal-Suldal-kraftverkene.
Høyprisbidraget fjernes. Det var budskapet da Lyse fikk besøk av olje- og energiminister Terje Aasland, landbruk- og matminister Geir Pollestad og stortingsrepresentant Hadia Tajik.
Ansatte i Lyse fikk også presentert statsbudsjettet etterpå i vår egen storstue. Der fortalte Terje Aasland at det såkalte høyprisbidraget er fjernet, fra 1. oktober i inneværende år. For Lyse betyr det at vi har investeringsmidler til å ruste opp eksisterende vannkraftverk i Røldal-Suldal, til en verdi på mellom 6 og 8 milliarder kroner.
Det førte til applaus i salen, fra konsernets ansatte.
Høyprisbidraget ble innført i statsbudsjettet for 2023 og har fått sterkt kritikk fra bransjen for å hindre investeringer i oppgraderinger av vannkraften. Ekstraavgiften betyr at kraftselskapene betaler 90 prosent skatt ved priser over 70øre/kWh. Den rammer effektkraftverk svært hardt i og med at denne typen kraftverk skal spare på vannet når prisen er lav, og produsere store mengder kraft når prisen er høy og dermed behovet er størst.
Konsernsjef Eimund Nygaard er opptatt av at næring og myndigheter må jobbe sammen for å få til det grønne skiftet. Bare ved å se sammenhengen mellom skatte-, energi,- og klimapolitikk kan man få det til.
– At høyprisavgiften fjernes er svært godt nytt, spesielt med tanke på våre planer om vannkraftoppgraderingen i Røldal-Suldal. Det er veldig bra at politikerne har lyttet til oss. Oppgraderinger i vannkraften er helt avgjørende om vi skal lykkes med å få til mer kraft. NVE bør bare begynne å gjøre seg klar til å motta konsesjonssøknad. Vi håper de vil prioritere å behandle den raskt slik at vi kan komme i gang, sier konsernsjef Eimund Nygaard.
Vannkraftoppgraderingen i Røldal-Suldal, som eies av Lyse og Hydro, ble høsten 2022 selve symbolet på kraftbransjens motstand mot skatteøkningen for vannkraften. Lyse la prosjektet i skuffen allerede dagen etter regjeringen presenterte sin skatteøkning.
Kraftverkene i Røldal-Suldal (RSK) ble bygget av Hydro på midten av 1960-tallet, med formål om å forsyne Karmøy-fabrikker. Alle de opprinnelige fem kraftverkene ble satt i drift i løpet av 1967.
Oppgraderingen vil kunne øke kraftproduksjonen med 200-250 GWh/år og gi 600 MW ny installert effekt. Det tilsvarer strømforbruket til 10 000–12 500 husstander, og en nær dobling av den installerte effekten.
– Vannkraftens nye rolle vil være å produsere mer raskere når det er kaldt, vindstille og mørkt. Dersom vi lykkes med å få store mengder kraft fra havvind, blir vannkraften ekstra viktig fordi vi trenger noe når det ikke blåser, fortsetter Nygaard.