Pengene er gitt i støtte til å teste elbil-lading frå lyktestolper. -Dette var stas, sier en smørblid Trond Thorbjørnsen som sammen med flere morgenfriske menn tok imot minister Ole Elvestuen. Tre lokalpolitikere og smartbysjef, Gunnar Crawford var også der. Det var Stavanger kommune og Lyse som sammen søkte om midlene fra klimasats.

Den rolige Møllegaten ga god innsikt i hva slags områder den kombinerte lys- og ladeenheten vil gjøre nytten. Den første skal etter planen installeres allerede i september.

– Dette er ein av dei mest nytenkande ideane vi har fått inn, seier klima- og miljøminister Ola Elvestuen som var begeistret. – Dette er ein idé som vil spreie seg fort om ein får det til å fungere. Det vil kunne eigne seg over alt. Det er enkelt og overraskande nytenkande å bruke eksisterande infrastruktur på denne måten, sa han. Stavanger skal skifte ut armaturer på lyktestolpene med nye LED‐armatur. Ved å bytte til LED, frigjør en også en del strømkapasitet, og dette overskuddet ønsker en å benytte. Lyktestolpene tillater strømtilførsel hele døgnet. Elnett er sterkt involvert ettersom dette også er et spørsmål om det eksisterende strømnettet vil tåle at elbilar lader fra alle punktene samtidig.

For Lyse, og særlig Innovasjonsavdelingen vil det fremover bli viktig å vurdere ulike produsenter som vil kunne produsere demoen som er laget og etterhvert sette den i produksjon.

-Dette er slik vi ønsker å jobbe fremover, sier Trond. - Sammen med kommunene teste og pilotere og deretter sette ideene ut i livet. Slik bidrar vi til at regionen blir stadig smartere.

Les hele saken her: https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/8wKrv1/Snart-kan-du-lade-elbilen-fra-lyktestolpar