Lyse verdt 58 milliarder - økning på 11 milliarder på to år
Det plasserer Lyse-konsernet som et av Norges 20 mest verdifulle selskaper sammenlignet med selskaper på Oslo Børs.
Styreleder Harald Espedal informerte om den uavhengige verdsettelsen av konsernet i Lyses bedriftsforsamling i Stavanger 24. april.
Lyse-konsernet har siden etableringen i 1998 økt i verdi med om lag 45 milliarder. I samme periode har eierkommunene mottatt utbytte, renter og avdrag på ansvarlig lån på til sammen 15,8 milliarder kroner. I starten utgjorde kraftproduksjon 70 prosent av verdien, mens telekom i dag utgjør tilnærmet halvparten.
– I dag har energi og telekom tilnærmet samme verdi, og det understreker at Lyse er blitt et energi- og telekomkonsern av nasjonalt kaliber. Vi investerer i nytt strømnett, i oppgradering av vannkraften og ikke minst i fiber- og mobilnettet, sier konsernsjef Eimund Nygaard.
11 milliarder mer på to år
Annethvert år foretar konsernstyret en overordnet verdivurdering, og ved utgangen av 2023 er den verdijusterte egenkapitalen vurdert til 58 milliarder kroner. Det er 10,8 milliarder kroner mer enn i 2022, og en økning på om lag 23 prosent, ifølge den nye vurderingen utført med hjelp av revisjonsselskapet PwC.
– Verdivurdering er en prestasjonsmåling over toårsperioden og er en viktig tilbakemelding til våre 14 eierkommuner om hvordan konsernet forvaltes, sier styreleder Harald Espedal.
ice-oppkjøp og økte energipriser
Verdiøkningen drives av økte energipriser, men som igjen motvirkes av økte grunnrenteskatter på kraftproduksjon og av økte renter. Den største verdidriveren innen televirksomheten kommer fra fiberutbygging og fra oppkjøpet av mobiloperatøren ice i 2022. Ved utgangen av 2023 hadde ice om lag 882 000 mobilkunder, og er landets tredje største mobiloperatør.
Altibox-partnerskapet har fortsatt veksten, og ved utgangen av 2023 leverte Lyses heleide datterselskap Altibox bredbånd- og underholdningstjenester om lag 870 000 kunder, en økning fra 785 000 for to år siden. Altibox-partnerskapet bevarer posisjonen som Norges største leverandør av både fast internett og tv-distribusjonstjenester.
Om verdsettelsen
PwC har på oppdrag av konsernstyret i Lyse utført teknisk bistand i forbindelse med en verdifastsettelse basert på metodikk utarbeidet av Lyse. Metodikken er utformet for å sikre en konsistent tilnærming for hver fastsettelse, uavhengig av hvilket selskap som bistår på oppdraget. Lyse mener at verdifastsettelsen gir en god overordnet indikasjon på utvikling av verdi i konsernet. Samtidig som man bør merke seg at metoden innebærer visse forenklinger i tilnærming og forutsetninger fra en full uavhengig verdsettelse, eller fra verdien oppnådd ved et potensielt salg, som ville kunne gitt en annen verdi.
PwC har ikke verifisert eller kontrollert informasjonen som benyttes ved verdifastsettelsen. PwC gir således ingen forsikring eller garanti når det gjelder intern konsistens av informasjonen, nøyaktighet eller fullstendighet til denne.