Stig Finnerud, rekrutteringsansvarlig i Lyse, forteller om en forandring i arbeidsmarkedet han aldri før har vært med på.

– Volumet av søkere er større i år sammenlignet med i fjor. Vi har også utvidet antall jobber i år, fordi vi ønsker å få tak i gode kandidater med riktig utdanning til vårt fremtidig behov.

Dermed har Lyse besatt 50 sommervikarer i år - ti mer enn i fjor.

– Det er veldig kjekt og positivt for Lyse at mange ønsker sommerjobb hos oss, sier Finnerud og forteller om vurderinger som ble gjort da korona kom til Norge. - Da bestemte vi oss for å gjennomføre sommerjobbene så langt som mulig. Det var egentlig ikke et alternativ for oss å avlyse, selv om vi tok høyde for at noen forholdsregler ville bli nødt å ta.

Sommerstudenter som tidligere har takket nei til jobb hos Lyse, til fordel for oljebransjen, kommer nå tilbake.

– Vi har opplevd at kandidater som har fått tilbudt sommerjobb hos oss har takket nei, da de har fått jobb blant annet i oljebransjen. Når flere av disse vikariatene har blitt avlyst har kandidatene tatt kontakt med oss i Lyse igjen. Vi har dessverre ikke hatt mulighet til å tilby disse nytt vikariat, men synes det er positivt at de tar kontakt.

Søker fornybar jobb
Finnerud har generelt merket endringer i søkermassene og merker særlig en økende tendens for at søkere fra olje og gass-bransjen søker seg til fornybar jobb. Mer enn 50 prosent av søkermassen kommer fra olje og gass. - Disse søkerne er villige til å gå ned i lønn og er særlig opptatt av å skaffe seg en trygg jobb. Vi er selvsagt veldig tilfreds med denne endringen, og så sammenfaller den med strategien vår for 2030 der målet er å bli blant de topp ti mest ettertraktede arbeidsplassene i landet, sier Finnerud.
Antall ansatte i Lyse er nå ca 1250, og hver måned tas det stilling til ca 10 nye stillinger.

Deler av intervjuet med Stig Finnerud stod i Aftenbladet fredag 22. Mai https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/Jo8wmb/virke-venter-halvering-av-sommerjobber-butikker-dropper-vikarer

se også artikkel i Teknisk Ukeblad om samme tema: “Oljefolk vil gi opp millionlønn for å jobbe med grønn energi”