- Vi håper å gjøre Røldalsspelet til en årlig tradisjon som kan skape stolthet i Røldal og etter hvert bli en stor attraksjon for tilreisende til bygda, sier Roger Lynghamar leder av prosjektgruppen for spelet.

Han er en av flere lokale artister som er med i produksjonen og som får sin scenedebut med oppsetningen. I tillegg til Lynghamar medvirker er flere lokale musikalske talenter, sammen med sangerne Helene Bøksle og Tuva Lutro, sistnevnte kjent fra Norske Talenter.

Bygger videre på tidligere suksess
Stykket og musikken er skrevet av Gunn Gravdal Elton som også står bak musikalen «Albert og Leonie» med over 100 utsolgte forestillinger i Odda. Som en fortsettelse av suksessen kommer nå «Den Lange Vegen» som skal bli røldølene sitt spel, bygget på deres stolte historie og tradisjon.

Oppsetningen henter handlingen fra pilegrimsvandringen til Røldal stavkirke som fant sted fra 1230 til 1835. Musikken er basert på en blanding av tradisjonell folkemusikk, moderne musikk med inspirasjon fra musikaler, rock, viser, jazz og andre kulturer.

Ny aktør blir viktig støttespiller
- Dette er en unik musikalsk oppsetning med potensial til å bli en stor årlig begivenhet. Da vi fikk henvendelsen om vi kunne være med å løfte dette, var det selvsagt noe vi måtte gjøre en nøye vurdering av, sier administrerende direktør i Lyse Kraft Bjørn Honningsvåg.

Oddakonsertene har et mål om å bli en årlig oppsetning i Røldal, etterfulgt av turné i Norge. Et slikt kultursponsorat ville både Lyse og Hydro, som sammen eier Lyse Kraft, bidra til.

- Røldalspelet handler om en viktig historisk beretning om bygda. Vi har tro på at kraften som ligger i å skape kulturelle arrangement både er samlende og utviklende. Det er derfor en glede for oss å kunne bidra til realiseringen av Røldalspelet, en tradisjon som både Røldal og andre nærliggende bygder og kommuner vil ha stor glede av i mange år framover, sier Honningsvåg.

Fornøyd arrangør
Arrangøren er glad med å ha landet en avtale på 500 000 kroner, hvorav 300 000 er øremerket innspilling, innøving og arrangement av musikken. 200 000 kroner skal gå til arrangementet. Avtalen gjelder for ett år.

- Med dette viktige bidraget legger vi grunnlaget for Røldalsspelet og gjør at vi er et stort steg nærmere å realisere drømmen vår. Vi er svært takknemlige for at Lyse og Hydro blir med og gir denne viktige starthjelpen, sier Gunn Gravdal Elton i Oddakonsertene. 

Totalbudsjettet for oppsetningen er på nærmere 2 millioner kroner og andre støttespillere er Vestland fylkeskommune, Ullensvang kommune og Norsk kulturråd. 

Urpremieren på «Den lange vegen» blir 19.-20. juni 2021 ved Røldalsvatnet.

Om Lyse Kraft
Lyse Kraft er den nye offentlig eieren av vannkraftressursene i Røldal-Suldal Kraft (RSK). Selskapet er deleid 74,4 prosent av Lyse og 25,6 prosent av Hydro. Selskapet forvalter en av landets største kraftporteføljer. Hydro er fortsatt operatør for RSK og sysselsetter rundt 30 ansatte i tilknytning til driften av kraftverkene i Ullensvang kommune og Suldal kommune.

Om Oddakonsertene 
Oddakonsertene ble etablert i 2005 etter stor suksess med julekonserten Dei Små Armane. I dag har Oddakonsertene satt opp nærmere 100 konserter og i 2019 ble musikalen Albert og Leonie arrangert. Oddakonsertene er en frivillig organisasjon med GeltonMedia AS som ansvarlig produsent. Dette selskapet er eid av Gunn Gravdal Elton.