Når de sjarmerende gamle bysentrum går i gang med fiber i gatene, er det mer enn asfaltsaging som må til. I Bergen, Ålesund, Trondheim og Stavanger pågår fiber ­ prosjekt til hus som tilhører de små og trange gatene, eller smauene som de sier i Bergen.

- Nå har vi prosjekt over store deler av Bergen sentrum, og av disse er området ved Klosteret og Nøstet de mest interressante, sier Tore Nyhammer som er administrerende direktør i Bergen Fiber. I gatene er det mye gammel trehusbebyggelse og trange brosteinsgater som selvfølgelig er utfordrende å bygge fiber i.

- Vi har tett dialog med både byantikvar og riksantikvar, samt Bergen kommune for å sikre at gater og bygninger blir tatt vare på og beholder sin opprinnelige form og funksjon, sier Tore.

I 2019 hadde Bergen Fiber, som eies av BKK og Lyse - en vekst på over 4000 nye fiberkunder og hadde ved årsskiftet 42 797 kunder.

I studentbyer som Trondheim og Bergen bor det mye ungdom som er vant med og som krever et godt og raskt nett. Dette er en av grunnen til at Bergen Fiber har prioritert å bygge ut disse områdene.

Vil selge fiber til Stavanger sentrum
Også i Stavanger er det utbygging av fiberinfrastruktur, og stadig flere butikker og bedrifter i sentrum har ytret ønske om bedre fiberbredbånd. Selgerne fra Lyse Fiber er derfor nå på vei.

– Det viktigste vi kan tilby kundene våre er stabile tjenester og et fibernettverk med lynrask hastighet, sier bedriftsrådgiver i Lyse Fiber, Aadne Kaarvaag, som håper at butikkinnehavere i Stavanger sentrum vil imøtekomme tilbudet. Dersom det blir tilfelle blir det en aldri så liten brosteins ­ jobb en del steder i Stavanger også.

Artikkelen stod på trykk i Lyse Sider no. 2 2020