Bedriftene skriker etter kompetansen til Sander
Flere selskaper i Stavanger-regionen går sammen for å få på plass ny spesialisering på Universitetet i Stavanger (UiS). 1. februar startet opptaket.
– Jeg var liten da jeg fikk hånda inn i en stikkontakt og fikk strøm i meg. Det var vondt, og ikke å anbefale! Men, det trigget en viss interesse for strøm og spenning. Jeg er nysgjerrig av meg og interessen for elektrisitet har bare økt. Uten den hadde vi jo vært tilbake til stabbur og bål, sier Sander Haugland Eriksen (28) i Lnett.
Sander jobber med å knytte opp kunder i regionen til strømnettet, og prosjekterer løsninger for dem. Da må man både beregne effekt og posisjonering av kabler. Da den gamle båtterminalen Fiskepiren skulle bli omgjort til konsertlokale, jobbet han med å få inn større inntak av strøm for å drifte lyd og lys. Han er mye ute hos kundene.
– Det er givende å være med på å bygge strømnettet i Sør-Rogaland. Vi har veldig mange trafostasjoner og nettstasjoner, og når jeg ikke er på kontoret eller ute hos kundene er jeg på befaring på stasjonene, sier han.
Endelig et tilbud i Rogaland
Sander er utdanna elkraftingeniør og jobber som nettingeniør i nettselskapet Lnett. Emilie Alsaker Mathiesen (25) er elektroingeniør i Aker Solutions og jobber med å prosjektere utstyr på plattformer som trenger strøm. Hun er også med på å teste utstyr som skal leveres til plattformer.
Både Sander og Emilie har studert i Bergen, og Emilie har i tillegg tatt mastergrad i Grimstad.
Fram til nå har nemlig studenter måttet dra til andre deler av landet for å studere elektroingeniør/elkraft, som vil si læren om elektriske systemer. Kompetansen er kritisk for grønn omstilling og for elektrifisering av samfunnet. Næringslivet vil trenge mange flere med denne kompetansen i årene som kommer.
Derfor har Aker Solutions, Equinor, Blueday Technology, Lyse, COWI og Stavanger kommune gått sammen med UiS for å få på plass det nye tilbudet også i Rogaland. Fra og med høsten 2024 kan studenter ta studiespesialiseringen Elkraft og elektrifisering ved Universitetet, ved det allerede etablerte bachelorstudiet i elektroteknologi.
– Kandidater fra et slikt studium vil være svært ettertraktet på arbeidsmarkedet, sier Tom Ryen, instituttleder for data- og elektroteknologi (IDE) ved UiS.
Kritisk kompetanse
Rapporten “Kompetanse for grønn omstilling” fra NIFU viser at virksomheter som forventer endret kompetansebehov som følge av grønn omstilling, først og fremst vil trenge flere elektroingeniører.
Denne gruppen utgjør hele 39 prosent av behovet, ifølge undersøkelsen.
– Halvparten av energiforbruket i Norge kommer fremdeles fra fossile kilder. Samfunnet står midt i en omstilling fra fossil til fornybar energi, og stadig flere sektorer skal elektrifiseres. Det betyr at denne kompetansen er kritisk for å kunne gjennomføre det grønne skiftet, sier Marianne Frøystad Ånestad, konserndirektør infrastruktur og sirkulærenergi i Lyse, og styreleder i Lnett.
– Elektrokompetanse er helt avgjørende for dagens og framtidige prosjekter i Aker Solutions. Faget er essensielt i den overgangen vi står i til en grønnere energimiks. Vi er stolte av å ha fått dette til sammen med andre aktører i regionen og gleder oss over at flere studenter nå skal få muligheten til å studere elkraft, sier Kjetil Vågen, vice president project resources Stavanger.