Åpnet Stavangers fjerde mobilitetspunkt
9 av 10 nye biler er elbiler, men mange som bor i sentrumsområder har ingen steder å lade. I dag åpnet Stavangers fjerde "mobilitetspunkt", et sted hvor man både kan lade egen bil, bildelingsbil og elsykkel.
Den norske elbilpolitikken har vært en kjempesuksess. 9 av 10 nye biler er elbiler. Det gjør at vi kutter utslipp og får renere luft i byen, men det krever også at vi har steder å lade. I Lyse har vi en enkel tro: alt som kan elektrifiseres, vil bli elektrifisert. Og når det kommer til biler i Norge, ligger vi langt framme.
– Problemet har vært at mange som bor i sentrumsområder ikke har egen plass å lade bilen eller at du med soneparkering risikerer at noen har parkert der hvor din lader strekker bort. Vi har alle sett ladekabler som henger ut av vinduer, noe som kan være utrygt. Det problemet hjelper vi nå med å løse. Med denne stasjonen blir det enklere for beboere i området å legge om til elektrisk kjøretøy, sa kommunikasjonssjef energi Atle Simonsen til de fremmøtte.
Fungerende ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) stod for snorklippingen og den offisielle åpningen av stasjonen, til musikk fra Nylund skolekorps.
– Mobilitetspunktene er viktige brikker i puslespillet når vi skal gjøre det enklere for folk å la privatbilen stå. Vi må jobbe sammen for å nå målene om 80 prosent kutt i utslippene og klimanøytral kommune innen 2030, sa Hausken.
Nylund skolekorps.
Rekordmange hurtigladestasjoner i år
Et mobilitetspunkt er et sted der flere miljøvennlige transportmidler er tilgjengelig for innbyggerne. Her kan innbyggerne finne el-sparkesykler, bysykler og delingsbiler til leie. På dette mobilitetspunktet finner du 8 sakteladere og en hurtiglader på 50KW samt en lynlader på 200KW. Totalt kan 20 biler lade her på en gang.
– Målet med et mobilitetspunkt er å gjøre det enklere å la privatbilen stå, ved å gjøre andre transporttjenester blir mer tilgjengelig, sier Imme Dirks Eskeland, prosjektleder i Stavanger kommune.
Mobilitetspunktet på Storhaug er det første prosjektet som også inkluderer hurtiglading, og første prosjekt som Lyse er med på.
– I år setter Lyse opp rekordmange hurtigladestasjoner, og vi er glade for å kunne tilby en “urban” hurtigladestasjon på Storhaug. Her bor det mange som gjerne ikke har mulighet for å ha egen elbillader, sier Ane Marte Hausken, direktør for energi i Lyse.
– Overgang fra fossile til elektriske biler er nødvendig for klimamål og det går veldig fort. Trygg og tilgjengelig elbil-lading, både hjemme og på farten, blir derfor en ny samfunnskritisk infrastruktur.