I går åpnet Stavanger-ordføreren Lyses nye frikjølesentral i Urban Sjøfront. Sentralen er Lyses fjerde sentral og skal forsyne bygg i Østre Bydel i Stavanger med miljøvennlig kjøling.

Frikjøling fungerer slik at man henter kaldt sjøvann fra bunnen av fjorden og bruker det til å kjøle ned bygninger gjennom et rørsystem. Vannet hentes på 120 meters dyp i Gandsfjorden hvor temperaturen på vannet alltid er 8 grader, perfekt for å kjøle ned næringsbygg og varme konsertlokaler.

En av Lyses frikjølekunder Per Arne Alstad fra Tou Scene holdt en engasjert tale på åpningen og måtte presisere at han ikke jobbet for Lyse underveis i innlegget. 

Per Arne Alstad, Tou Scene

- I tillegg til å kjøle ned konsertlokalene våre så det aldri blir mer enn 28 grader så har vi et helt konkret eksempel vi bruker kjølingen til: Den flytende massen som presses til vinylplater må kjøles kraftig ned på bare 30 sekunder, og i den prosessen er frikjølingen fra Lyse helt avgjørende, og veldig stabil. Det gjør platene våre verdensledende på kvalitet. Det er gull for oss.

Frikjøling har svært høy virkningsgrad 25x – det betyr at vi kan frigjøre strøm til andre viktige formål som igjen er en forutsetning for å nå våre klimamål.

-Hver eneste kilowattime med strøm dere erstatter med kjøling, er en verdifull kilowattime samfunnet kan bruke på å kutte utslipp gjennom elektrifisering eller skape arbeidsplasser i ny grønn industri, sa Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun under åpningen.

Kjølingen Lyse tilbyr er den mest miljøvennlige formen for kjøling på markedet

- Sammen med fjernvarmen i området, legger denne sentralen til rette for etablering av nye nærings- og boligbygg. Ved å bruke et rørsystem og naturens egen ressurs til å kjøle ned unngår man å bruke skadelige kuldemedier og støyende tekniske installasjoner på tak eller fasade. Til glede for både miljø og bomiljø, avsluttet hun.

Frikjøling fra Lyse fungerer slik: 

Pressedekning av åpningen:

TV-Vest: https://video.tvvest.no/vann-fra-120-meters-dyp-gir...

Aftenbladet: https://www.aftenbladet.no/.../sjoevann-redder-kvelden...

Rogalands Avis: https://www.dagsavisen.no/.../2023/08/28/kjoler-ned-varmen/