Med transportkapasitet på inntil 160 terabits pr sekund vil den undersjøiske fiberkabelen øke datakapasiteten mellom Norge og utlandet betydelig.

Kabelen til England blir en del av et større fibernettverk som Altibox etablerer, Euroconnect-1, som skal sørge for en robust og førsteklasses digital infrastruktur. Nordsjøkabelen og leid fiberkapasitet i Europa er sentrale brikker i Euroconnect.

Gjennom Nordsjø-kabelen og Euroconnect kobles Norge sammen med sentrale digitale knutepunkt som London, Brussel, Amsterdam og Hamburg. Det betyr at Norge kobles på de store datasenter-knutepunktene i Irland, Danmark og Sverige, steder der aktører som Microsoft, Facebook, Google og Amazon allerede har store datasentre.

Byggingen av kabelen mellom Norge og Storbritannia (UK) starter like over nyttår i 2020, forventes ferdig i 2021.

Konsortiet som bygger forbindelsen Norge - UK består av Lyse/Altibox som operatør, samt Haugaland Kraft, BKK, Ryfylke IKS, Green Mountain og Hatteland Group.

Teleselskapet Altibox, som er mest kjent for å levere internett og underholdningstjenester til norske og danske husholdninger – har 48% av fibermarkedet i Norge, og har i flere år også levert tjenester til proffmarkedet.

Toril Nag- Vi i Lyse og Altibox er sammen med konsortiet glade for muligheten til å investere i samfunnskritisk norsk infrastruktur også mot utlandet. Altibox-partnerskapet har de siste 18 årene investert flere milliarder kroner i digital infrastruktur i hele Norge. Behovet for høy datakapasitet og en direkteforbindelse mellom Norge og Storbritannia og resten av Europa er betydelig, Investeringene er betydelige, men vi er flere om å dele regningen, sier Toril Nag som er konserndirektør for telekom i Lyse og styreleder i Altibox.

Hun framholder at den nye sjøkabelen mot England vil styrke Norges posisjon som et attraktivt sted for å investere i nye datasentre. - Vi har stabil og grønn energi, stabile politiske forhold, en velutdannet befolkning og et kjølig klima. Flere regioner har også et fjernvarmesystem, som for eksempel Lyse har i Stavanger-regionen, som til en viss grad kan nytte overskuddsvarme fra store datasentre, sier Nag.

Lyse AS, 27.11 2019

Kontaktperson:

Konserndirektør Toril Nag, Lyse AS, 9348 8888

Eierposter:

Lyse Fiberinvest AS

37.432%

Ryfylke IKS

0.724%

BKK Digitek AS

20.747%

Green mountain AS

2.018%

Haugaland Kraft AS

26.278%

Jacob Hatteland Holding AS

8.103%

Polysys AS

4.698%

pm connect