Svært mange har latt seg fascinere av historien om Braathens SAFEs aller første DC-6 som i juni landet på Sola. Pionerflyet forlot Sola i 1971 og var inntil nylig fortsatt i bruk som fraktfly i Alaska. Flyet nærmet seg sterkt pensjonsalder, men en interessegruppe har lenge arbeidet for å få flyet hjem til Sola der det er ønskelig å stille det ut på flymuseet. Ludv. G. Braathens fond for fremme av norsk luftfart bevilget midler til kjøp av flyet, og stiftelsen Flyhistorisk Museum samlet inn penger til framtidig vedlikehold.

Opprinnelig skulle flyet ha kommet i november i fjor, men eieren fikk plutselig bruk for det i en rekke oppdrag. Kjøpet ble dermed utsatt til mars 2020, men da eskalerte koronapandemien, kronekursen stupte og omstendighetene tvang Jærmuseet til å heve kjøpsavtalen. 

Omtrent samtidig vant den norske hundekjøreren Thomas Wærner verdens mest kjente hundekjøringsløp; Iditarod i Alaska. Wærner ble deretter sittende koronafast flere måneder i Alaska sammen med 16 hunder og ble etter en stund temmelig klar for å komme seg hjem. En av hundekjørerens sponsorer spyttet inn 250 000 kroner og dermed ble det tur hjem til Norge for både hundekjører, hunder og det 64 år gamle flyet. Flyet måtte riktignok snu etter et par timer i luften for å fikse en løs ledning, men 2. juni var flyet trygt på bakken hjemme i Norge.

Siden den gang har flyet stått parkert i den sørlige enden av flyplassen, men i kveld klokken 19.00 skal flyet fraktes over riksveien. Det er bakketjenesteleverandøren Aviator som skal foreta selve forflyttingen, og vegeier Rogaland Fylkeskommune har engasjert Lyse Lux til å demontere lysmaster slik at flyet kan transporteres over Flyplassvegen.

Driftsansvarlig Alf Rune Rugland i Lyse Lux kan fortelle at fem lysmaster ble demontert mandag kveld. Disse vil selvfølgelig settes opp igjen så snart flyet har rullet forbi på vei til sin endelige destinasjon.

 

Kilder brukt til bakgrunnsinformasjon i denne artikkelen: Solabladet.no, Aftenbladet.no, NTB