Vi må se på energisystemet som en helhet
100 deltakere var samlet på frokostmøte da Lyse lanserte et Grønt energiveikart. Det grønne energiveikartet er Lyses kunnskapsgrunnlag og forslag til å nå klimamål med energiomstilling.
Grønt energiveikart - hvorfor trengs det?
Vi står midt i en energiomstilling, også regionalt. Men ikke all klimanøytral energi trenger å komme fra elektrisitet. Vi må se på energisystemet som en helhet. Rogaland har et stort potensiale for økt bruk av biogass og fjernvarme - det er budskapet til Marianne Frøystad Ånestad, konserndirektør infrastruktur og sirkulær energi.
Denne uka inviterte vi til frokostmøte for å lansere grønt energiveikart, som er Lyses kunnskapsgrunnlag og forslag til å nå klimamål med energiomstilling. I tillegg deltok Anne Marit Post-Melbye fra Miljøstiftelsen ZERO for å snakke om klimamålene og klimapolitikk.
Her er en digital utagave av veikartet (PDF, 3MB).
Noen sammendrag fra rapporten:
- Gjennom kraftproduksjon og import via kraftkabler over landegrenser er det tilstrekkelig tilgang på energi i vår region de neste ti årene.
- Det er imidlertid knapphet på effekt (overføringskapasitet av strøm) både nasjonalt (Statnett) og internt i regionen (Lnett). Det vil si at strømnettet i noen områder har for lav kapasitet i forhold til etterspørselen de kaldeste timene i året. Det tar flere år å bygge nytt strømnett.
- I grønn energiomstilling er elektrifisering det viktigste tiltaket for å oppnå utslippsreduksjon. Regionen har et variert energisystem som i større grad må utnyttes for å avlaste strømnettet.
- Det viktigste tiltaket for å realisere mer fornybar kraft er effektutbygging av vannkraft, dernest mer vindkraftproduksjon. Regulert vannkraftverk som kan produsere energi basert på forbruksbehov, muliggjør vekst i ny uregulert fornybar energi som sol- og vindkraft.
- Basert på utbygging av sol- og vindkraftanlegg i Europa forventes prisnivået i prisområde NO2 å bli lavere enn andre prisområder i Sør-Norge, som følge av utenlandskablene. Det er ventet større variasjoner i pris i NO2.
- Ved etablering av nasjonale og regionale støtte- og insentivordninger for grønn energiomstilling må det vurderes hvordan tiltakene påvirker både på individuelt og på energisystemnivå for å finne mest mulig treffsikre tiltak. Dagens strømstøtteordning med pristak gir ikke tilstrekkelige insentiver til ENØK, og bidrar heller ikke til samfunnsforståelse for behov for utbygging av ny fornybar energiproduksjon.