Siden oppkjøpet av ice i 2022 har Lyse satset stort på 5G og utbygging av landets tredje mobilnett. Ice har også lansert landsdekkende "ren 5G", såkalt 5G Standalone nettverk, som tiltrettelegger for nye fuksjonaliteter innen industriautomasjon. Derfor er vi opptatt av å bygge kompetanse på 5G og mulighetsrommet innenfor teknologien.

Denne våren har to studenter ved Universitetet i Stavanger skrevet masteroppgave i samarbeid med Lyse og ABB Robotics, som tilbyr flere master- og bacheloroppgaver i integrasjonen mellom robotikk og 5G. I tillegg til å ha eksperter på fagområdet fra Lyse og ABB Robotics som veiledere, har studentene tilgang på førsteklasses utstyr i 5G-laben.

Testing av sikkerhet og 5G

– Jeg har analysert hvordan 5G-nettverk kan forbedre funksjonelle sikkerhetsmekanismer hos roboter. Jeg syntes oppgaven virket interessant fordi det ikke har blitt skrevet om tidligere, sier Mohammed Hassan Raghe (27), som går siste året på Kybernetikk og anvendt KI på UiS.

I industrien brukes roboter og maskiner som ofte er koblet via kabel. Et alternativ til dette er styring via rutere på 5G-nettet. Det kan sikre bedre stabilitet, men kan det også styrke sikkerheten.

– Jeg har undersøkt potensialet som ligger i dette, men teknologien er fortsatt på et tidlig stadium. Laben har vært veldig god til å kunne eksperimentere, i og med at den har et lukket 5G-nett. Jeg har elektronikkbakgrunn. Derfor har dette vært givende, og jeg har lært mye av veilederne, sier studenten.

5G-utstyr

Testing av tidssynkronisering og 5G

Innenfor robotikk er det også viktig med tidsprotokoller. Presis tidssynkronisering er avgjørende for at alle komponenter i en robot fungerer koordinert og dermed mer effektivt.

Jesper Søberg (23) som studerer datateknologi, valgte å skrive masteroppgaven sin om hvordan 5G-nettverk kan brukes til å styre roboter synkronisert innenfor visse tidsrammer.

– På laben har jeg sammenliknet tidssynkroniseringen av to maskiner som viser klokkeslett – en med kabler og en med 5G. Det har vært spennende å sette seg inn i 5G, som har mye potensiale, sier han.

Begge studentene har fått tilbud om kontorplass ved Lyse og ABB Robotics Bryne, i tillegg til tilgang på 5G-laben. Laben, som åpnet i fjor, kan brukes til å eksperimentere og virkeliggjøre brukercaser, takket være et lukket 5G-nettverk. Laben er perfekt for studenter eller gründerbedrifter som vil teste ut ny teknologi.

Student Jesper Søberg

Jesper Søberg

5G kan effektivisere industrielle prosesser

Morten Bøckman Hovland og Jahid Hussain Masud i Lyse har i tillegg til Morten Mossige i ABB Robotics Bryne vært veiledere for de to studentene.

– Det er mange fordeler med studentsamarbeid. For det første kan vi stressteste teknologien, demonstrere nytteverdi og bygge erfaring. For det andre kan vi knytte kontakter med studenter som kan være interessert i å arbeide for oss, sier Hovland.

Potensiale

Industrien bruker gjerne ikke siste tilgjengelige teknologi fordi de ikke kjenner til mulighetene. Men potensialet som ligger i mobilnettet, og spesielt "ren 5G", kan være interessant for kundene på sikt, tror Masud:

– Kundene har gjerne noe som funker godt nok i dag, og etterspør derfor ikke ny teknologi. Mobilnettet har likevel mye potensiale. Vi ønsker å få testet ut ulike funksjonaliteter mest mulig før vi ruller ut kommersielle tjenester, sier han.

For eksempel kan du bruke roboter til å male biler. Med trådløs teknologi kan du unngå forsinkelser og effektivisere mange industrielle prosesser. Selv om ABB Robotics ikke ser for seg å bruke 5G til roboter med det første, ser de potensialet i den trådløse teknologien:

– For ABB Robotics er det alltid viktig å følge med på ny teknologi. Derfor ønsker vi å se på bruk av 5G sammen med industrielle roboter. Det er også viktig for ABB Robotics å samarbeide både med akademia og andre bedrifter som Lyse, sier Morten Mossige i ABB, og som også er førsteamanuensis II i kybernetikk