Masterstudent Even testet Altibox sin trådløse teknologi
– Trådløs teknologi kommer vi til å se mye mer av fremover.
Ikke mange personer utenfra fordyper seg så mye i Altibox sine tjenester som det Even Tviberg Hope har gjort det siste halvåret. I sin masteroppgave ved USN har han studert LoRaWAN – et trådløst sensornettverk som sender små mengder data over store avstander.
I oppgaven har han sett nærmere på en helt ny funksjon som heter Relay. Enkelt forklart gjør Relay at du kan videresende signaler og dermed forsterke nettverket til steder som er utenfor rekkevidde, for eksempel i en kjeller eller under jorden.
Forsterker nettverket
Fordelen med bruk av Relay i LoRaWAN-nettverket er at du slipper både nettverkstilkobling og strøm. Even forklarer:
– Relay går på batteri og kan snakke med opptil 16 LoRaWAN sensorer. Den videresender data/signaler til nærmeste gateway/basestasjon som videresender informasjonen til LoRaWAN nettverksserveren. Vanligvis må man inn med en gateway for å forsterke nettverket – da må man typisk ut å grave for å få tilgang på strøm og nettverk. Det blir fort mye dyrere enn en batteridrevet node som man kan montere fast til for eksempel en lyktestolpe.
Til daglig er Even prosjektleder og automasjonsingeniør i Odfjell Technology. Han skrev om Altibox også i et annet studieprosjekt i fjor, og fikk smaken på IoT (Internet of Things):
– Jeg var overrasket over hvor mye man kan få til med dette nettverket. Jeg tror at vi kommer til å se mye mer trådløs teknologi i fremtiden.
– Oppgaven har stor interesse for oss
Ideen til oppgaven kom fra Lyse og ble spilt inn til Masterprogrammet i Industriell IT og Automasjon ved USN. Det er Morten Bøckman Hovland, gruppeleder for IoT i Lyse, veldig glad for, og han har stilt opp som veileder for Even:
– Oppgaven til Even utforsker en ny teknisk funksjon i LoRaWAN som mitt team ikke har gått i dybden på enda, men som har stor interesse for oss. Dette har vært en kjekk og lærerik prosess for meg. Jeg synes dette er et godt eksempel på verdien av samarbeid mellom universitetene og Lyse, der begge parter sitter igjen med nyttig kunnskap, sier han.
Og hva viser funnene? Relay kan forbedre dekningen i områder som tidligere har vært utenfor rekkevidde, eller som er vanskelig å nå med eksisterende nett.
– Jeg fikk låne utstyr av Altibox og satte det opp rundt et stort kontorbygg. Jeg brukte en gateway til å etablere et LoRaWAN-nett i bygget, og testet relay-enheten på to forskjellige lokasjoner. Rekkevidde og signalkvalitet ble testet med og uten relay. Funnene viser at gjennomtenkte plasseringer av relay kan føre til en vesentlig forbedring av signalkvalitet, sier Even.
Hva er LoRaWAN?
LoRaWAN er en trådløs teknologi som bruker lite energi og som kan sende data opp til 20 kilometer i avstand. Nettverket er ideelt til områder med vanskelige dekningsforhold, der man ønsker å registrere gjennomstrømming av vann eller gass, temperatur, luftfuktighet, bevegelse eller andre variasjoner i omgivelsene.