Bidrar med norske demoanlegg
ReHydro-prosjektet er finansiert av EU gjennom Horizon Europe-programmet, og startet opp i 2024. Målet er å demonstrere bærekraftige løsninger for oppgradering av vannkraft og pumpekraft.

Lyse er partner i prosjektet og bidrar med tre norske demoanlegg:

  • Røldal 1 kraftverk
  • Brattlandsdalåa
  • Roalkvamsåna (Nordmork)

Tverrfaglig samarbeid
Totalt deltar syv forskningsinstitusjoner, seks operatører, fem produsenter, tre leverandører og to bransjeorganisasjoner, fra syv forskjellige land.

ReHydro ledes av SINTEF og fra Norge deltar også Aker Solutions, Flow Design Bureau (FDB), NINA og Intoto. Lyse er eneste norske vannkraftprodusent i prosjektet.

ReHydro skal utvikle nye metoder og verktøy for å gjenopprette, forbedre og øke Europas vannkraftkapasitet – samtidig som biologisk mangfold og andre samfunnsinteresser ivaretas.

  • I ReHydro vil vi demonstrere hvordan dette kan gjøres i en democase fra Lyse. Samtidig som kraftverkene oppgraderes med mer fleksibel kraft som både Norge og Europa trenger, skal vi bruke miljødesign-metodikk utviklet i Norge og nye metoder som miljøDNA for å forbedre forholdene for fisk og bunndyr, sier Atle Harby som er seniorforsker i SINTEF og koordinator for ReHydro.
  • Vi ønsker å vise frem norsk vannkraft og våre planer. Vi skal vise både det planlagte pumpeanlegget i Brattlandsdalåa og det omsøkte miljøkraftverket i Nordmork som skal sikre minstevannsføring og hindre tørrlegging. Dette vil gi bedre forhold for storauren, sier Even Tjørhom i Lyse.

Digital tvilling
Parallelt utvikles en digital tvilling som simulerer driften av Røldal 1 og Novle kraftverk. 

  • Dette gir oss et nytt verktøy for å optimalisere produksjonen og kjøre anleggene mer effektivt, samt se hvordan ulike tiltak påvirker anleggets ytelse og miljøeffekt, avslutter Tjørhom.

Prosjektet pågår frem til 2027.