Lyse Bio har allerede fire ansatte og skal ledes av Esben Tonning Otterlei. Snart skal det lyses ut to nye stillinger.

Målet med selskapet og satsningen er å sørge for vesentlige mengder biogassproduksjon de neste årene. Landbruket står for litt over 9 prosent av Norges samlede klimagassutslipp i dag. I Sør-Rogaland står landbruket for hele 30 prosent av utslippene. Det ligger et stor uutnyttet potensiale i å utnytte husdyrgjødsel til biogassproduksjon.

  • Nå intensiverer vi vår satsing på biogass. Biogass bidrar til å produsere mer energi, avlaste strømnettet, og løser utslippsutfordringer i landbruket, sier Esben Tonning Otterlei.
  • Bruk av husdyrgjødsel til produksjon av biogass har en dobbel miljøeffekt. For det første bidra det til reduserte utslipp av metan, lystgass og CO2 fra gjødselhåndteringen på gården. For det andre reduseres CO2-utslippene betydelig ved å erstatte diesel innen transport med flytende biogass.

Tonning Otterlei mener at ingen steder har bedre forutsetninger for en biogassatsing enn Rogaland.

  • Lyse har bygget ut landets mest omfattende rørnett for transport av gass, i tillegg er 25% av alle husdyr i Norge innenfor en radius på 25km på Jæren. Vi mener potensialet for biogassproduksjon i Rogaland er på hele 1 TWh, og vi har planer for å bygge Norges største biogassanlegg på Grødaland. Vi har søkt Enova-støtte og håper å komme i gang så fort som mulig. Anlegget kan kutte så mye som 100 000 tonn CO2.

Overtar aksjene til Nortura og Tine
Prosjektet på Grødaland er organisert gjennom fellesprosjektet BioJæren som Lyse har sammen med IVAR, Air Liquide Skagerrak, Felleskjøpet, Tine og Nortura. Nå trekker Tine og Nortura seg ut og Lyse overtar aksjene.

  • Tine og Nortura har vært viktige bidragsytere frem til nå, men nå går prosjektet inn i en ny fase med vesentlig større kostnadspådrag. Da er det naturlig at de selskapene som har biogass som kjernevirksomhet og skal investere i anlegget i enda større grad drar prosjektet videre og bærer kostnadene fram mot realisering, avslutter Tonning Otterlei.

 

Under Arendalsuka overrakk konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard Biogass Norges handlingsplan for biogass over til statssekretær i energidepartementet Sigrun Aasland. Nå vil Lyse intensivere satsingen på biogass. Leder av Biogass Norge Pia Farstad von Hall til høyre.

Biogassplattofrmen kan leses her

Hva er biogass?

  • Biogassanlegg er et effektivt klimatiltak som reduserer utslipp, samtidig som det produserer fornybar energi.
  • Biogass består av metan (CH4) og karbondioksid (CO2).
  • Biogass kan brukes som drivstoff i biler, større kjøretøy og i skip. Flere norske transportører som Asko, har i dag biogasskjøretøy. Også flere busselskap, som Tide i Bergen og Østfold kollektivtransport har biogassbusser.
  • Biogass kan også brukes til oppvarming, strøm og til industrielle formål.
  • I Norge er det omlag 40 biogassanlegg, fra Båtsfjord i nord til Stavanger i sørvest.

Kilde: biogassbransjen.no