Tenk deg at for hvert glass med vann du fyller til deg selv, så forsvinner nesten halvparten av vannet i bakken. På vei til krana forsvinner i snitt 30 prosent av drikkevannet før det kommer frem, og på avløpssiden tilkommer en stor mengde regnvann som ikke burde vært i kloakksystemet.

Her kommer det Sandnes-baserte gründerselskapet InfoTiles inn. Medgründer Peda Bihor gikk sammen med tidligere kollega, Johnny Alexander Gunneng, om å starte selskapet InfoTiles AS. I 2019 ble Marco Westergren med i selskapet, som har bred erfaring i vannrelaterte problemer, vann og avløpssystemer.

– Problemet er at systemene ikke snakker sammen, og at man dermed ikke får en oversikt over utfordringene som eksisterer innen vann og avløp, forteller Gunneng.

InfoTiles bruker sensorteknologi, kombinert med kommuners eksisterende data og maskinlæring til å overvåke og gi data på vannkvalitet, mengde, temperatur og så videre.

– I stedet for å feilsøke manuelt over store områder, kan man identifisere lekkasjene og grave akkurat der problemet er. Det sparer kundene våre for mye penger, sier Gunneng, og nevner Stavanger, Molde og Lillestrøm kommune som eksempler på kunder.

Magne Eide (i midten) og Johnny Alexander Gunneng (til høyre) fra InfoTiles sammen med Jens Kristian Rolland fra Lyse.

Magne Eide (i midten) og Johnny Alexander Gunneng (til høyre) fra InfoTiles, sammen med Jens Kristian Rolland fra Lyse.

Kriterier for investering

Lyse har god erfaring med teknologien som InfoTiles benytter, og derfor var det naturlig at det oppstod kjemi mellom de to selskapene. I fjor ble også Lyse med på eiersiden, da selskapet investerte 7,5 millioner kroner i InfoTiles.

– Vi investerer i selskaper som kan ha en strategisk interesse for Lyse, enten det gjelder teknologi, smartby eller fornybar energi. I tillegg er kriteriet at selskapene skal være norske og de skal ha et vekstpotensiale, sier investeringsdirektør i Lyse, Ane Christophersen.

– Spiller hverandre gode

Forrige uke var alle selskapene som Lyse Vekst har investert i, samlet for å stifte bekjentskap.

Sammen med en del nøkkelpersoner fra Lyse var selskapenes ledere til stede for felles lunsj og middag. De 12 selskapene presenterte seg og fikk innsikt i Lyses virksomhetsområder. Investeringer, klimainvesteringer og merkevarebygging stod også på programmet.

– Dette har jeg gledet meg veldig til, sier Christophersen.

– I Lyse skal vi være mer enn et selskap, og det er sammenhenger og bekjentskap som dette som gjør oss til nettopp det. Vi kan kalle det en familie eller et lag – det viktigste er at vi spiller hverandre gode.

– Lyse en 100 år gammel startup

Også Fredrik Lima og Eirik Jørgensen fra Amina Charging deltok på samlingen. Medgründer Fredrik Lima forteller om en lærerik dag sammen med Lyse og de andre selskapene.

– Lyse er en veldig viktig partner for oss. Som konsernsjef Eimund Nygaard sa, så er de en 100 år gammel startup. Den kunnskapen og det kompetansenettverket som Lyse sitter på er nyttig for oss. Ikke minst har vi fått innsikt og inspirasjon fra å delta på samlingen i dag, som vi tar med oss, sier Lima.

Amina Charging

Amina Charging presenterer selskapet. 

Seks år etter oppstart er InfoTiles blitt 15 ansatte og har internasjonale ambisjoner.

– Det å ha Lyse på eiersiden betyr mye. Det gir oss fartsøkningen til å kunne spre oss både i Norge og i utlandet. Det betyr at vi kan bygge et mer solid selskap raskere enn vi hadde gjort for egen maskin. Nå skal vi bli verdensledende innen digitalt vann, sier Gunneng.

Ane Christophersen

Investeringsdirektør Ane Christophersen i Lyse Vekst.

Fakta:

Lyse Vekst ble etablert i Lyse i 2017, men formalisert som eget selskap først i 2021. Selskapet investerer i både i start-ups og i mer etablerte bedrifter, som har det til felles at de er i tidlig fase med utviklingen av et konsept.

Lyse bidrar med en aktiv rolle i utviklingen av selskapene. Målet er å skape regional innovasjon, økonomisk vekst og nye arbeidsplasser.

Les mer om Lyse Vekst og kriterier for investering.