Markering av to nye elbusser til regionen. Foto av varaordfører, fylkesordfører og konserndirektør Eirik Gundegjerde i Lyse.
Varaordfører Bjørg T. Moe, Fylkesordfører Janne Johnsen og Konserndirektør forretn.utvikling, Eirik Gundegjerde markerte lansering av landets første elbusser.

Sjynt med nye elbusser

Flere sterke, lokale krefter har stått sammen for å oppnå det som ble markert i dag - nemlig å ta i bruk landets to første elbusser. - Dette er en stor dag, en ny æra og en viktig og riktig utvikling for vår kollektivsatsing, sa en stolt fylkesordfører Janne Johnsen.

Du har kanskje sett den allerede, på en av sine prøveturer. Den 12 meter lange elbussen. Med plass til 90 passasjerer. I dag fikk en rekke fremmøtte prøve bussen for første gang, og skryten lot ikke vente på seg.

- Dette er et langt skritt i retning av noe veldig spennende. Det er grunn til å tro at elbusser og batteriteknologi blir en av fremtidige transportmuligheter på linje med biogass og andre bærekraftige teknologier som nok kommer. Derfor er det viktig for oss i Lyse å kunne følge prosjektet, sa Eirik Gundegjerde, konserndirektør forretningsutvikling i Lyse. 

Rekkeviddeangst som har blitt et begrep som knytter seg til bruk av elbil er det foreløpig lite tegn til i bussbransjen. De to elbussene kan nemlig gå 250 kilometer på fulladet batteri, og kan hurtiglades på 50 minutt om nødvendig. Fungerende i rute 2 (mellom Sandnes og Stavanger) og 3 (Stavanger og Madla), vil det være lett å ta en stopp for nye krefter til batterien ved en av de to ladestasjonene.

Bra for folk og miljøet
Boreal og Enova er stolte over å kunne si at det eneste bussene slipper ut er nettopp - passasjerene. De nye elbussene har nemlig null utslipp og man må lytte godt for å høre at de kommer kjørende.

Nå skal det lages en omfattende rapport som skal basere seg på data som bruk av elbussene vil gi. Disse dataene vil gi svar på blant annet ladebehov, ladefrekvens, driftssikkerhet og hvordan ladingen av elbussene vil påvirke strømnettet.

- Lading og hurtiglading vil bli en problemstilling som vi i Lyse definitivt må forholde oss til i fremtiden, og dette prosjektet gir oss innblikk i transportteknologi på et tidlig tidspunkt, sier Gundegjerde.

Stavanger-regionen har fått Horizon 2020- prosjektet, "Triangulum" som blant annet Stavanger kommune, Rogaland Fylkeskommune, UiS og Lyse er tungt involvert i. Timingen i forhold til dette prosjektet er god og vil kunne skape substans for hverandre, sa Gundegjerde.

Dette er et prosjekt som er bærekraftig og fremtidsrettet, og som vil gi oss kunnskap og nye muligheter
 
 
 
 

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS