Marte Mellemstrand og Trond Thorbjørnsen i Lyse tester en såkalt V2H-lader for elbil.
Marte Mellemstrand og Trond Thorbjørnsen i Lyse tester en såkalt V2H-lader for elbil.

Med elbilen som batteri

Lyse tester ut en helt ny type lader for elbil som både kan lade elbilen, men som også kan fungere som en strømforsyner til boligen, med en oppladet elbil som strømkilde. Slik vil elbilen kunne bli en del av strømnettet.

Neste generasjons elbillader ser nå dagens lys i garasjen hos Lyse på Mariero, og de neste  månedene skal det testes ut hvordan denne såkalt V2h (vehicle to home) -laderen vil fungere for Lyse-ansatte Marte Mellemstrand og hennes elbil. Mellemstrands bil vil kunne lades mens hun er på jobb, eventuelt bli tappet for strøm dersom behovet i bygget tilsier det. Foreløpig er det bare et prinsipp som skal testes, men etter hvert i store infrastrukturprosjekt vil denne metoden etter hvert bli brukt. Et eksempel på dette er i det regionale prosjektet Elnett 21. Nye tariffer for nettleie i fremtiden kan gjøre det gunstig å bruke toveis lader, og dermed kunne få en lavere strømregning.  – Toveis-laderen som lånes ut fra franske Schneider Electric kan bruke strøm fra batteriet på elbilen til å drifte huset om ettermiddagen når strømforbruket er størst, forklarer  senior forretningsutvikler i Lyse, Trond Thorbjørnsen. 

At Lyse får erfaring på dette området er viktig.  - Det er helt klart noe som kunder etter hvert kan finne interessant, men aller viktigst er det at vi skaffer oss innsikt i fremtidens energisystem og erfaring før det kommer i markedet, sier Thorbjørnsen. Per i dag er det ikke insentiver fra sluttkundene for å kjøpe toveis-ladere, men det kan bli lønnsomt i løpet av ett til tre år, når prisen som i dag er høy blir mer kundevennlig. 

- Dataene som vi vil få tilgang på ved å teste denne laderen skal vi bruke til å analysere for så å lage en rapport - dette er en del av leveransen i EU-prosjektet Invade som Lyse er med i og som avsluttes i år.

I flere land, blant annet i Nederland er testing av to-veis ladere i full gang, og det er ikke unaturlig at dette nå også prøves ut i Norge.

– Dette passer inn i et fremtidig bilde der strømtariffene for nettleie legges om til en annen modell enn dagens, sier Thorbjørnsen.

Se artikkel i Aftenbladet.no

Siste nyheter

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS