Stavanger. Luftfoto.
Fem av åtte smartbedrifter i Innovasjon Norges nye FRAM-program er fra Stavanger-regionen: Lyse, Westcontrol, Zaptec, Future Home og Nordic Smart Building.

Lyse i smartbyprogram

Denne uken lanserer Innovasjon Norge sitt første FRAM Smart Cities-initiativ i Europa. Åtte lovende norske teknologiselskaper deltar på første modul i Barcelona, og hele fem av dem er fra Stavanger-regionen.

Det globale Smart Cities-markedet representerer en markedsmulighet på over 13 billioner kroner de neste fem årene. I overkant av 26 globale byer forventes å være smarte byer i 2025 og mer enn halvparten av disse vil være lokalisert i Europa og Nord-Amerika ifølge analyseselskapet Frost & Sullivan.

− Vår ambisjon er å gjøre smart og bærekraftig norsk teknologi mer ettertraktet, og øke antallet norske selskaper som lykkes globalt, sier Ellen Rakneberg, programansvarlig i Innovasjon Norge.

Urban innovasjon
− Deltakerne på vårt FRAM Smart Cities-program er eSmart Systems, Lyse, Westcontrol, Zaptec, FARA, Numascale, Future Home og Nordic Smart Building. De er alle eksempler på selskaper med unike konsepter med global rekkevidde. Vi har tro på at disse selskapene kan ta en posisjon i utviklingen av fremtidens byer, legger Rakneberg til.

− Lyse har suksess i Norge innenfor fiberbredbånd og er tidlig ute med smarthus-løsninger. Produktene våre har blir tatt godt i mot av kundene. Derfor ønsker vi å se på mulighetene for hvordan vi kan tilby dette i andre markeder, sier Tore Kristoffersen, prosjektdirektør i Lyse.

Smart Cities handler blant annet om hvordan det urbane livet kan forbedres gjennom bruk av informasjonssystemer og kommunikasjonsteknologi med involvering, integrering, god infrastruktur, grønn byplanlegging, energieffektivitet, bedre transport og avfallssystemer.

− Både her i Spania og i Storbritannia er det etablerte kompetansemiljøer for urban innovasjon, og større byer som fungerer som ‘Living Labs’ for teknologiselskaper som ønsker å teste og synliggjøre sine løsninger. Disse miljøene tiltrekker seg ledende digitale selskaper og er derfor unike kompetanse- og nettverksarenaer for norske gründere og SMB-er, sier Gaute Hagerup ved Innovasjon Norges kontor i Madrid.

Moduler i Spania og Storbritannia
Urbanisering er en sentral trend ved det 20. århundret, og særlig i Asia vokser byene eksplosivt. Fra 10 prosent på 1900-tallet, og 50 prosent i 2007, forventes det at opptil 75 prosent av alle mennesker i verden bor i byer innen 2050.

Innovasjon Norges lederprogram går over åtte måneder i Spania og Storbritannia, med fem intensive to-dagers seminarer som inneholder ferdighetstrening og erfaringsutveksling. I Barcelona, inngår et besøk på Smart City Expo World Congress, hvor deltakerne får møte representanter for smarte byer.

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS