Audun Aspelund, administrerende direktør i Lyse Neo, foretok den offisielle åpningen av Forus kjølesentral på Forusstranda sør.
Audun Aspelund, administrerende direktør i Lyse Neo, foretok den offisielle åpningen av Forus kjølesentral på Forusstranda sør.

Forus kjølesentral offisielt åpnet

- Sandnes har verdens beste varme- og kjøleløsning, sa Audun Aspelund, administrerende direktør i Lyse Neo om fjernvarme og frikjøling som leveres til Havneparken.

Kjølesentralen er felles inntakskum også for den andre sentralen som står i Havneparken i Sandnes. Vannet pumpes til Sandnes via en 4,5 kilometer lang overføringsledning i Gandsfjorden – her er et gjensyn med legging av sjøledning i Gandsfjorden. Kjølesentralen i Havneparken i Sandnes er en vekslersentral som veksler det kalde sjøvannet mot eksisterende kjølenett slik at kundene får kaldt ferskvann til kjøling.

- Det er et miljøprosjekt av to årsaker, det første er at det utnytter naturens egne ressurser med det kalde vannet på 120 meters dyp i Gandsfjorden. Det er andre er at det reduserer bruk av primærenergi ved å være 15-20 ganger mer effektiv enn kompressorkjøling. Lyse ligger langt fremme, og aktører fra resten av landet har meldt sin interesse for å komme og se hvordan det gjøres, sier prosjektleder Benjamin Knupper i Lyse Neo.

Innbyggerne på Forusstranda får i tillegg et betydelig oppgradert friområde med gapahuk og grill, noe naboer setter pris på. 
-  Det hever standarden på stranda vår. Kanskje så mye at vi får en invasjon av folk som vil være her neste sommer? sier Ingebreth Forus, representant for velforeningen. 

Han er tydelig glad for det nye anlegget naboene nå kan benytte seg av. 
 

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS