Sammen med NO-UK fiberen representerer Skagenfiber en formidabel økning av både datakapasiteten og diversiteten mellom Norge og utlandet. 
Sammen med NO-UK fiberen representerer Skagenfiber en formidabel økning av både datakapasiteten og diversiteten mellom Norge og utlandet. 

Altibox etablerer ny fibervei ut av Norge

En ny fiberkabel mellom Norge og Danmark slutter ringen i Altibox sin nye fiber-ring Euroconnect-1. Når kabelen står ferdig i 2020 skal fiberen tilknyttes Altiboxnettet for å tiltrekke internasjonale datasenteraktører til Norge. Den nye strekningen vil dermed kunne bidra til betydelige forretningsmuligheter for Norge.  

Euroconnect-1 ringen har allerede en helt ny fiberkabel ut fra Norge i sine vedtatte planer – den nye sjøfiberkabelen NO-UK som har byggestart i første kvartal 2020 og som skal gå mellom Stavanger og England. Nå er enda en ny sjøkabel vedtatt bygget, som ytterligere styrker den nye fiber-ringen. 

Den 170 kilometer lange sjøkabelen «Skagenfiber», skal gå fra Larvik til Hirtshals. Med dagens teknologi vil den kunne transportere gigantiske 2 petabits pr. sekund, som tilsvarer kapasiteten som skal til for at 400 millioner seere samtidig kan se på strømmetjenester fra eksempelvis HBO eller Netflix.  

Sammen med NO-UK fiberen representerer Skagenfiber en formidabel økning av både datakapasiteten og diversiteten mellom Norge og utlandet. 
 
- Behovet for høy datakapasitet og fiberforbindelser direkte mellom Norge og Europa er betydelig. Vi er derfor glad for at vi nå får ytterligere en mulighet til å investere i samfunnskritisk norsk infrastruktur mot utlandet. De siste 18 årene har vi investert titalls milliarder i digital infrastruktur i hele Norge, sier Toril Nag, konserndirektør for Lyses telekom virksomhet og styreleder i Altibox. 


 
Norge som et attraktivt datasenter  
Det Lyse-eide teleselskapet Altibox som er mest kjent for å levere internett og underholdningstjenester til norske og danske husholdninger, og som allerede har ett av de mest solide kjernenett i Norge, trapper nå opp sin virksomhet i bedriftsmarkedet gjennom å tilby internasjonale tilknytninger.  

For et par uker siden kom investeringsbeslutningen om ny kabel fra Stavanger til Newcastle, «NO-UK», og i dag er altså nok en utenlandsk fiberkabel besluttet.  For å gjøre dette mulig har Altibox nå kjøpt fiber-selskapet Skagenfiber AS (100 % eierskap) for å sikre alternative fiberveier til Europa.  

Dette betyr at den samlede datakapasiteten mellom Norge og Europa styrkes betydelig og bringer sårt tiltrengt diversitet til internett-trafikken ut og inn av Norge. I dag går brorparten av trafikken via Sverige, noe som er en ulempe både med tanke på sikkerhet og robusthet, og med tanke på hastighet som datasentrene er opptatt av.  

- Kombinasjonen av de to undersjøiske kabelsystemene «NO-UK» og «Skagenfiber» vil skape robusthet og møte de stadig økende kravene til en førsteklasses digital infrastruktur i Norge. I tillegg vil kablene bidra til å forbinde Norske bedrifter med resten av verden, samt øke attraktiviteten for internasjonale datasentre å bygge i Norge, sier Nag.  
 
Byggingen av Skagenfiber starter like over nyttår, med ferdigstillelse i slutten av 2020. NO-UK forventes å være ferdig ved utgangen av 2021.  
 

 

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS