Tasta teknologipark. Foto.
Fra venstre står Jens Hauge (Roxel Klima), Roar Strøm (Malling & Co), Trond Ferkingstad (Roxel), Morten Torgersen (Lyse) og Stian Fossan (Roxel Automasjon).

60 prosent lavere strømforbruk

I 2013 ga Morten Torgersen i Lyse Energisalg råd om hvordan Tasta teknologipark kunne spare strøm. Nå sparer leietaker Roxel nærmere en million kroner i strømutgifter hvert år.

− Bygget var i en elendig tilstand da vi skulle flytte inn. Alt var gammelt og inneluften var forferdelig. Jeg husker fortsatt at den sterke matlukta fra forrige dags måltider hang igjen, forklarer Trond Ferkingstad, grunder i Roxel.

− I tillegg var ikke klimasystemene dimensjonert riktig for byggets bruk. Alt stod på full pumpe hele tiden, uten at det ga nok effekt, sier Jens Hauge i Roxel Klima. Han var prosjektleder for oppgraderingen av bygget.

Besparelser på over 60 prosent
Eieren av bygget bestilte i 2013 energirådgivning fra Lyse.

− Når en kunde bestiller våre tjenester, tar jeg med meg rådgivere fra vår samarbeidspartner Entro og gjør en generell tilstandsvurdering av bygget. Vi ser på både ytre og indre faktorer som kan gjøre bygget mer energieffektivt, forteller Morten Torgersen i Lyse Energisalg.

− Tasta teknologipark var i dårlig forfatning. Jeg visste at det var mye å forbedre her, men at vi skulle se besparelser på drøye 60 prosent i energiforbruket var over all forventning, legger han til.

Det var Roxel selv som gjennomførte oppgraderingen av bygget.

− Vi krevde å få gjøre jobben selv hvis vi skulle leie her. Dette er vårt fagfelt, og her fikk vi en mulighet til å bevise at vi kan jobben vår, sier Ferkingstad.

Enormt sparepotensiale
Tasta teknologipark er på omtrent 6000 kvadratmeter, og ble bygget i 1991.

Jeg visste at det var mye å forbedre her, men at vi skulle se besparelser på drøye 60 prosent i energiforbruket var over all forventning

− Her har vi rehabilitert hele den tekniske installasjonen med ny ventilasjon, individuell romregulering med spjeldvinkelstyring, lysstyring, reversibel varmepumpe og SD-anlegg, forklarer Stian Fossan i Roxel Automasjon.

Tasta teknologipark har eiere som så verdien i å oppgradere bygget og som valgte å investere i det. Slik er det ikke over alt.

− Det ligger et enormt sparepotensiale i denne regionens bygningsmasse. Utfordringen er å klare å se at investeringen i energitiltak betaler seg tilbake i løpet av kort tid. Hadde flere tenkt som eierne av Tasta teknologipark, hadde det ført til store samfunnsmessige besparelser, sier Morten Torgersen i Lyse.

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS