Nytt kraftverk i Lysebotn

Lysebotn 2 er et viktig miljøprosjekt som er med å forbedre forsyningen av fornybar energi til bedrifter og boliger i Sør-Rogaland.

Nytt kraftverk i Lysebotn 2 erstatter det gamle Lysebotn 1 og gir en økning på 180 GWh (millioner kWh) ny fornybar kraftproduksjon. Dette er Nord-Europas mest moderne kraftverk der grenser er testet og der en fallhøyde på 680 meter jobber sammen med to spreke Francisturbiner. Denne kombinasjonen gir om lag 15 prosent mer energi – uten nye overføringer av vassdrag eller reguleringer.

Årsproduksjon vil ligge på rundt 1 500 GWh fornybar energi. Det er nok strøm til ca 75.000 boliger hvert år. Det nye kraftverket har blitt bygget samtidig som det gamle kraftverket har vært i full drift. Anlegget ble satt i drift i september 2018. 

Last ned brosjyre om Lysebotn 2

Se filmen som ble brukt på den offisielle åpningen:

 


 

 

 

Her kan du laste ned en ny rapport om Lyses største pågående prosjekt, Lysebotn 2. Last ned rapport om Lysebotn 2

Lysebotn 2 i media:
I mars var en av våre unge prosjektledere i Lysebotn 2 intervjuet av NRK Rogaland. Intervjuet kan du se her: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-rogaland/DKRO97032018/20-03-2018#t=1m39s "Ung leder i vannkraft"

NRK Rogaland 9. mars 2017: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-rogaland#t=9m45s

 

 • Lysebotn II kraftverk – status våren 2018

  Folk i arbeid

  Byggingen og ferdigstillelsen av vannkraftprosjektet Lysebotn 2 går mot slutten. Nå gjenstår noen særdeles viktige måneder der anlegget skal testes og prøves ut før det åpnes offisielt i september i år. Under får du en oppdatering på de viktigste milepælene.

 • Lysebotn II kraftverk - status forsommeren 2017

  Gunnar Vika den dagen gjennomslaget til Lysefjorden ble utført.

  Anleggsarbeider i Lysebotn pågår fremdeles. Her får du siste nytt og status denne våren.

 • Status for sommeren 2016

  Avløpsluke.

  Arbeidet med den nye kraftstasjonen går stadig fremover. Her får du siste nytt fra prosjektet.

 • Nedtapping av Strandvatn

  tjodan.

  Lysebotn II prosjektet har nå kommet i en fase der det nærmer seg slutten av tunneldrivingen, og for å få vann inn i det nye tunnelsystemet må det utføres en nødvendig gravejobb. Dette vil kunne få innvirkning på ferdsel i påskefjellet.

 • Status vår 2016

  Foto: Kristofer Ryde

  Selv om naturen la seg til ro i høst og vinter halvåret, har det vært mye aktivitet i Lysebotn.

 • 40 meter takhøyde

  Takhøyde.

  I Lysebotn er ny kraftstasjonshall ferdig sprengt ut nær 1,5 kilometer inne i fjellet. Om vel to og et halvt år vil nytt kraftverk være i drift i den store hallen og gi strøm til 75.000 husstander.

 • Hektisk første halvår

  hektisk!

  Siste salve på lukekammertunnelen ble avfyrt i slutten av juni 2015. Denne tunnelen ligger langs vegen ut til Lysebotn, og det har tatt noe lengre tid å sprenge den ferdig enn antatt.

 • Bedrer rydderutiner

  Opprydding i Lysebotn.

  Rutinene for opprydding blir skjerpet etter funn av rester fra skyteledning i plast i Lysefjorden. Lyse bygger nytt kraftverk i Lysebotn og det er etablert rutiner for regelmessig opprydding innerst i fjorden hver uke, men det viser seg at dette ikke er tilstrekkelig.

 • 100 jobber i Lysebotn

  Bjørn Roger Otterdal.

  I overkant av 100 personer arbeider i Lysebotn med det nye kraftverket på ulike skift. Rundt 70 personer er på jobb samtidig i Lysebotn. Arbeidet er godt i rute og det arbeides nå på flere fronter inne i fjellet.

 • Kraftstasjonshallen

  Bjørn Roger Otterdal.

  Arbeidet med nytt kraftverk har nådd en viktig milepæl. Entreprenørselskapet Implenia er nå framme ved starten på kraftstasjonshallen. – Arbeidet er i rute, og det sikrer framdriften i prosjektet, sier Bjørn Roger Otterdal som leder prosjektet for Lyse Produksjon.

 • God fart i tunnel

  Flyfoto Lysebotn.

  Arbeidet med å sprenge adkomsttunnel til nytt kraftverk i Lysebotn går som planlagt. I månedsskiftet oktober/november var ca 1,2 kilometer av adkomsttunnelen ferdig utsprengt. I tillegg er det sprengt ut til sammen 1 km med tunneler oppe ved Strandvatn.

 • Smalt byggestart i gang

  Boring i tunnelen.

  Med et smell ble det markert at byggingen av det nye kraftverket Lysebotn 2 er i gang. Det var ordfører Ole Tom Guse i Forsand kommune som fikk fyre av salven som markerte byggestart.

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS