To karer i arbeidsklær med Lyse-logo sitter i trapp foran transformatorstasjon
Far og sønn, Roar og Marius, er begge ansatt i Lyse. Her bidrar de til elektrifiseringen av samfunnet.

Far og sønn elektrifiserer samfunnet

Framtiden blir elektrisk. Fly, båter, busser og biler vil være avhengig av ladepunkter, og et økende strømbehov krever et sterkere strømnett. Alt dette for å nå Norges klimamål innen 2030.

Midt i utbyggingen står Roar Fosse og hans sønn Marius. Begge ansatt i Lyse. En far med lang erfaring, og en sønn med et nytenkende hode. I dag har de et felles mål – et grønnere samfunn. 

Roar jobber som gruppeleder for prosjektering av strømtilknytning til blant annet nybygg, busser og båter. Det er ikke tilfeldig at det ble denne yrkesretningen. 

–  Jeg ble som ung gutt veldig fasinert av naturkreftene. Regn, vind og skikkelig rufsevær er normalen for oss her på Vestlandet. Nå vet jeg at hver gang det regner, så betyr det vann i magasinene som Lyse benytter til å produsere elektrisk kraft. At jeg får jobbe med å føre denne kraften ut dit den trengs, det gjør meg veldig stolt. 

Som far så sønn

Sønnen Marius jobber med drift og vedlikehold av transformatorstasjoner, og står i frontlinjen for elektrifiseringen av Sør-Rogaland som nå er i full gang. Minner fra barndommen gjorde valget av yrkesvei til en enkel sak. 

– Jeg husker godt sommeren jeg var med pappa på jobb. Vi drev med vedlikehold av sikringsskap, og spiste lunsj på Vaaland Dampbakeri, forteller Marius. 

Gode barndomsminner bidro til at han for noen år siden søkte læreplass hos Lyse Elnett. 

Se film med to av våre tidligere lærlinger: 

Satser på lærlinger

Hvert år tar Lyse inn lærlinger som får mulighet til å ta fagbrev, samtidig som de får en unik bransjeerfaring.

– Læretiden var fantastisk. Du møter mange dyktige og flotte folk. Jeg må innrømme at det kjekkeste var å klatre i de største mastene, smiler Marius. 

Roar har vært med siden oppstarten av Lyse. Mye har skjedd siden han selv begynte som lærling.

– Det var ingen som kunne forutse den økningen i behov for mer strøm som har vært de siste årene. Norge har som mål at hele samfunnet skal gå på strøm i fremtiden. Derfor er ansettelse av unge med kompetanse på dette området helt avgjørende. 

Nødvendig utbygging

For å nå de ambisiøse klimamålene som Norge og regionen har satt seg, må fossilt brennstoff erstattes med fornybar energi. Det vil si at elektrisitet vil bli benyttet på nye områder og i stadig større grad i framtiden. 

– For nesten hundre år siden bygde gode krefter et strømnett som fortsatt står den dag i dag. Til nå har vi levd godt på god ingeniørkunst, men nå må vi bygge nye transformatorstasjoner for å svare på morgendagens strømbehov, sier Roar. 

I november 2020 ble nye Opstad transformatorstasjon satt i drift.  I tillegg skal Lyse oppgradere og bygge 10 til 15 splitter nye transformatorstasjoner som skal gi strøm til innbyggerne våre i mange tiår framover.

– Vi må bygge nye transformatorstasjoner for å svare på morgendagens strømbehov.

99,995 % oppetid

– Jeg er opprinnelig fra landsbygda i Trøndelag. Da jeg var ung var vi vant til at strømmen kom og gikk. Det var en del av hverdagen, og nesten alle i bygda hadde eget aggregat. 

Det forteller Direktør i Nettplan, Rannveig Eidem Norfolk i Lyse. På spørsmål om Lyses oppetid på 99,995 %, drar hun på smilebåndet og føyer til:

– Flere av stasjonene våre er automatiserte og utstyrt med sensorteknologi. Det betyr at eventuelle feil rettes umiddelbart. I tillegg planlegger vi alltid for den kaldeste dagen i løpet av året. Det gir trygghet og kontroll for oss som bor her. Vi har heldigvis flere hundre dyktige ansatte som jobber knallhardt hver eneste dag for at du og jeg skal ha strøm i veggen. Dette er et av de viktigste bidragene til å nå Norges ambisiøse klimamål. Det er flinke folk som nettopp Roar og Marius som gjør dette mulig. 

Langsiktig forutsigbarhet

For å skape trygge og forutsigbare arbeidsplasser i fremtiden er det nødvendig med et fleksibelt og robust strømnett. I dag bruker vi elektrisk utstyr som krever mye mer strøm enn tidligere. Snart vil fly, busser og båter være avhengig av ladepunkter rundt i regionen. 

– For meg er strømnettet grunnmuren i elektrifiseringen. Vi snakker i dag om megawatt som vi tidligere snakket om kilowatt. Det er faktisk tusen ganger mer! Vi vil trenge nye stasjoner som blant annet nye Fagrafjell stasjon nord i Time kommune, som vil kunne levere nok strøm tilsvarende 180 000 husstander. Lyse skal tilrettelegge strømbehovet for innbyggerne, fremtiden og det grønne skiftet, forteller Norfolk. 

Skriver strømhistorie

Tilbake hos Roar og Marius er det spesielt en ting de er helt enige i. 

– Jeg er utrolig stolt av å få være med på denne utbyggingen. Jeg føler jeg er en del av noe større enn meg selv, forteller Marius mens han ser bort på sin far. 

– Vi får rennende vann til å bli strøm i din stikkontakt. Det slutter ikke å fasinere meg. Vi er takknemlig for den jobben som ble gjort for 80 år siden. Nå skal vi videreformidle kunnskapen til unge kloke hoder som kan fortsette å skape trygghet for oss som bor her, forteller Roar.

Så når du plugger ladekabelen i elbilen eller slår på kaffetrakteren hjemme hos deg selv, så kan du være sikker på at strømmen blir levert. Far og sønn har gjort sitt for at du og flere tusenvis andre får kraften vi trenger - i dag og i årene framover. 

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS