Henter energi i naturen

Sanger og skuespiller Karin Hodne henter energi langt borte fra scenen. Under åpen himmel finner hun ro mens det brenner i lårmusklene. Tilbake med mikrofonen under flomlyset har hun med seg kraft fra naturen – på flere måter.

En ny verden

–  Jeg er vokst opp på ved havet på Jæren, og har alltid vært mye på tur. Med en høylytt jobb som min er det å komme seg ut en pause. Jeg setter pris på følelsen av at det brenner i musklene samtidig som det er stille rundt meg. 

Å gå de 4444 trinnene i Flørlitrappen fortoner seg som en opptur for jærbuen. Turen på historisk grunn har satt i gang pulsen, men også tankene.  

–  Det er fascinerende at den er bygget av mennesker. Dette er en tur du kjenner i kroppen, selv med bare en termos i sekken. Tenk på dem som slet seg oppover her med materialer for hundre år siden!  

Karin går videre med tankene, før hun skal tilbake til livet på sin egen scene. Kanskje har hun med seg noen av opplevelsene fra Flørli, en kraft i stemmen eller klang som gir gjenlyd i høye fjellvegger. 

 

Tenk på dem som slet seg oppover her med materialer for hundre år siden!  

Karin Hodne, om Flørlitrappene

 

Verdier til samfunnet

På Flørli er det også scener som har utspilt seg gjennom historien. Fallende vann har spilt hovedrollen siden byggingen av kraftstasjonen startet i 1915.  

–  Flørli har vært viktig for samfunnsutviklingen i regionen vår. Vannkraftproduksjonen her har gitt strøm til industri og innbyggere, først fra det opprinnelige kraftverket og senere fra det Lyse bygget inne i fjellet. Verdiene som skapes her har alltid gått tilbake til samfunnet, sier Bjørn Honningsvåg. Han er administrerende direktør i Lyse Produksjon, selskapet i Lyse som har ansvar for å produsere og selge regulerbar fornybar vannkraft. 

 

– Flørli har vært viktig for samfunnsutviklingen i regionen vår.

Bjørn Honningsvåg, adm. direktør i Lyse Produksjon.

 

 

Fornybar energi 

–  Det er populært å fremsnakke fornybar energi, men vannkraften blir ofte glemt i den sammenhengen. Vi har levert fornybar vannkraft i over hundre år. Stabil, ren energi med den store fordelen at den kan lagres i magasiner og brukes når vi trenger den, sier Honningsvåg.

Samvirkelagstenkningen i vannkraftproduksjon gjør at den både er litt din og litt min, forteller vannkraftdirektøren. 

– Mange hundre millioner kroner fra Lyse går tilbake til de fjorten eierkommunene våre hvert år, sånn at de kommer innbyggerne til gode. Derfor vil vi hele tiden jobbe for å bli enda bedre på vannkraft, heller enn å satse på for eksempel vindkraft.  

 

Minimale miljøinngrep

Et besøk i Lysefjorden og området rundt vil for de fleste bekrefte at vannkraft og reiseliv går hånd i hånd. Spektakulære og folkekjære turer går langs kraftledninger, på anleggsveier og forbi vannmagasiner. Her ligger også kraftverket Lysebotn 2, som bedrer forsyningen av fornybar energi til bedrifter og boliger i Rogaland ytterligere.  

–  Vi jakter alltid en mer effektiv utnyttelse av ressursene. Lysebotn 2 utnytter energien i vannet 15 prosent bedre enn sin forgjenger. Det å fornye gamle kraftverk vil i de aller fleste tilfellene gi de minst negative miljøinnvirkningene, samtidig som produksjonen øker. Det er Lysebotn 2 et veldig godt eksempel på, sier Honningsvåg.  

 

Se filmen om byggingen av Lysebotn 2:

 

Regional klimaanalyse 

De siste årene har Lyse involvert seg aktivt i arbeid med klima og utslipp i regionen. Nylig ble en uavhengig klimaanalyse foretatt av konsulentselskapet Thema Consulting på oppdrag fra Lyse.  

–  Vi ønsket å få fakta på bordet, en oversikt over klimagassutslipp i Sør-Rogaland og over hva forskjellige tiltak vil koste. Et helt tydelig faktagrunnlag er nyttig både i klimadebatten og som beslutningsstøtte for oss i Lyse, sier Esben Tonning Otterlei, strategi- og forretningsutvikler i Lyse Neo.  

Rapporten ble lansert i januar og presenterer et regionalt perspektiv som har vist seg interessant for mange.  

–  Utslippstall er ofte på et nasjonalt eller kommunalt nivå. Men det er synd når diskusjoner om tiltak stopper opp på kommunegrensen. Vi ønsket å se regionen som en helhet. Det har det vært interesse for og vi har fått mange henvendelser, sier Otterlei.  

 

Elektrifisering og biogass 

Dette faktagrunnlaget har også vært viktig for Lyse som selskap. 

–  Oversikt er viktig for å kunne se hvor vi kan gjøre mest. Rapporten viser at de største utslippene i Sør-Rogaland kommer fra transport og jordbruk. Det betyr at elektrifisering og biogass er viktig for denne regionen og der er vi i Lyse involvert i flere spennende prosjekter, sier Otterlei.  

Det er viktig for Lyse å bidra til at eierkommunene når sine klimamål, forteller han. Nå arbeides det med en ny klimaanalyse for hele fylket i samarbeid med Haugaland Kraft. Det vil bidra til mer tilgjengelige fakta for fylke og kommuner som vil gjøre det enklere å prioritere på veien fra mål til handling.  

 

Meningsfylt energi 

Å hente energi i naturen kjennes bra for Karin i Flørlitrappen, det er bra for dem som produserer kraft fra fallende vann og ikke minst – bra for alle oss som bor og lever i kommuner som eier en del av Lyse. Bjørn Honningsvåg og Esben Tonning Otterlei har meningsfylte dager på jobben: 

–  Det å jobbe i et selskap som gir store verdier tilbake til samfunnet er tilfredsstillende. At eierkommunene kan bygge skoler og drive eldreomsorg, at de kan skape gode tjenester for innbyggerne sine. Det har betydning i arbeidsdagen, sier Honningsvåg.  

Første juli gikk også noe annet av stor verdi tilbake til Stavanger kommune, kan Honningsvåg fortelle. 

–  Kommunen overtok det gamle kraftverket og trappen med de 4444 trinnene. De skal ta vare på arealene så folk kan gå tur og hente energi her i tiden som kommer. Det kjennes som at ringen er sluttet.  

 

At eierkommunene kan bygge skoler og drive eldreomsorg, at de kan skape gode tjenester for innbyggerne sine. Det har betydning i arbeidsdagen.

Bjørn Honningsvåg, adm. direktør i Lyse Produksjon.

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS