Tomatbonde Helene Bø omgitt av fine planter i veksthuset på Fogn.

Et kortreist eventyr

Det var en gang et øyrike der solen speilet seg i vannet, et hode som tenkte en ny tanke og to hender som plantet et frø. Slik startet tomateventyret i Rogaland – en historie som fortsatt skrives.

I et solfylt veksthus på øya Fogn i Ryfylke står tomatbonde Helene Bø omgitt av grønne stengler. Et musikkanlegg underholder både flittige plukkere, summende humler og rødmende perletomater. Med lys, vann og varme produserer Bø tonnevis av tomater hvert år. Det er bra for norske ganer – men også for et helt lokalsamfunn.

Meningsfull produksjon

– Det er kjekt å se tomatene vokse og gro, jeg liker å følge utviklingen. Og så er jeg veldig stolt av det jeg gjør. Det er mye jobb, men det å bidra til norsk matproduksjon er meningsfullt, sier hun.

Hele 90 prosent av norske tomater produseres i Rogaland, og med sine 350 innbyggere er Fogn det stedet i landet der det produseres flest tomater per innbygger.

– Her hos Søravåg gartneri produserer vi tre forskjellige sorter og omkring 250 tonn i året. Vi er også åtte produsenter på Fogn som eier et pakkeri sammen. Det er veldig koselig, vi er et godt miljø, sier hun.

 

Lokale arbeidsplasser

Infrastrukturen som Lyse bygget ut i 2004 og har vært viktig for oppbyggingen av veksthusnæringen i regionen. Helene Bø benytter naturgassen fra Lyse til oppvarming. Denne har lagt grunnlag for ny virksomhet og styrket konkurranseevnen til tomatvirksomheten.

– Det fungerer veldig godt. Leveransen er forutsigbar og oppvarmingen avgir CO2 som plantene trenger for vekst og smak, sier hun.

Bø er tredje generasjons tomatbonde på Søravåg gartneri. Mye har endret seg siden besteforeldrene hennes startet opp på 1930-tallet, men noe er akkurat like viktig nå som da, forteller hun.

– Tomater betyr veldig mye for oss som bor her på Fogn. De betyr næring og mange lokale arbeidsplasser. De gjør at flere blir boende her. Så det må vi ta vare på.

Den gode tomatsamtalen

Når Ryfylkekokken Frode Selvaag hører noen si at de ikke liker tomat, pleier han å spørre dem om de liker ketsjup.

– Svaret på det er som regel ja, og tomaten er jo hovedingrediensen i verdens mest solgte saus, sier Selvaag, som gjerne benytter smak som samtalestarter – for eksempel på Tomatfestivalen på Finnøy.

– Tomatfestivalen handler om smak, men også om folkeopplysning. Vi må spre kunnskap om tomatnæringen og viktigheten av den. Tomaten er viktig for butikkene, for rørleggere, elektrikere, for Ryfylkekokken Frode Selvaag. De er rett og slett veldig viktige for et aktivt næringsliv i denne delen av regionen.

Startet i 1928

Norske folkeeventyr er fulle av folk som tar sjanser, selv med to tomme hender og dårlige odds. Tomateventyret i Sør-Rogaland startet imidlertid med nysgjerrighet, et ønske om vekst og, skulle det vise seg, skikkelig gode forutsetninger.

– I 1928 fant bonden Torstein Flesjå på Finnøy ut at han trengte en tilleggsnæring. De små Ryfylke-gårdene var kjent for å ha ”litt av alt”, de ville ha flere bein å stå på. Torstein tenkte han ville prøve tomater, og sånn kom det hele i gang.

Det forteller Tor Øyvind Skeiseid, selverklært tomatfanatiker, markedsansvarlig i Ryfylke Livsgnist, og en viktig årsak til at Finnøy har egen tomatfestival.

– Det milde klimaet på Ryfylkeøyene kombinert med at refleksjonen fra sjøen gir mye lys, har bidratt til den enorme suksessen tomatene har fått her i området – og etter hvert på Jæren, sier Skeiseid.

Fjerde generasjon?

Selv om tomaten har spilt en viktig rolle i over nitti år, tok det en god stund før merkevaretankegangen spiste seg vei til Ryfylke. I 2003 ble den første Tomatfestivalen arrangert, til glede for folk i hele regionen.

– Vi er heldige som har engasjerte medspillere og sparringspartnere som Lyse på laget. Det gjør at vi utvikler oss år for år, sier Skeiseid.

Kombinasjonen av en jordnær holdning og høytflyvende tanker ble til et tomateventyr i Sør-Rogaland. Og når tomatbønder som Helene Bø sprer den positive energien og smakfulle tomater videre, er det grunn til å tro at eventyret skal bli langt og lengre enn langt.

– Jeg har tre barn, så det er et lite håp for at det blir en fjerde generasjon som skal ta over, sier Helene Bø blant tomatklasene på Fogn.

Se den inspirerende oppskriftsfilmen til Ryfylkekokken og Tor Øyvind Skeiseid her: Oppskriftene du ikke vil gå glipp av

 

 

Følg oss:Følg oss på Instagram Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Følg oss på LinkedIn 

Personvern Copyright © Lyse AS